Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мехмед Юмер: ДПС продължава да използва травмата от Възродителния процес (ВИДЕО)

24 октомври 2024, 15:30 часа • 2175 прочитания

В интервю за Студио Actualno журналистът Мехмед Юмер коментира темата за политическите репресии и купуването на гласове за предстоящите в неделя избори, като изтъкна значението на Възродителния процес за трайната подкрепа към ДПС. Според Юмер, тази травма се използва от движението, за да поддържа лоялността на електората си. 

"Травмата от Възродителния процес се оказва последното убежище на Доганизма," заяви Юмер, подчертавайки, че именно този исторически момент е в основата на формирането на ДПС. Възродителният процес, свързан с насилствената смяна на имената на българските турци, оставя дълбоки белези в етническото турско население, което, според Юмер, трудно може да превъзмогне преживяното. Още: "Премиерът силует" и двата сюжета пред Румен Радев: Прогнозите на Асен Генов (ВИДЕО)

"Манипулиране на страха и болката"

Той отбеляза, че тази травматична памет е била ключова за изграждането на политическата идентичност на ДПС и Ахмед Доган. "ДПС възниква не като идеологическа партия, а като реакция на възродителния процес или смяната на имената," каза Юмер, добавяйки, че Доган успява да се наложи като лидер именно чрез манипулиране на страха и болката на своите симпатизанти. 

Юмер подчерта също, че много от хората, преживели Възродителния процес, остават с непреодоляна травма, която трудно може да бъде излекувана. Въпреки това, той заяви, че лично е простил за всичко, защото прошката "пречиства душата и помага да се затвори страницата от миналото." Още: Тези, които не говорят майчиния език на електората на ДПС, не могат да победят: Анализ на проф. Росен Стоянов (ВИДЕО)

Журналистът акцентира върху липсата на реални предпоставки за междуетническо напрежение в днешна България, като според него, напрежението сега е по-скоро вътрешноетническо, вътре в самата общност на ДПС.

Пълния анализ на Юмер за ситуацията в ДПС вижте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес