Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за диабетиците

25 октомври 2024, 18:58 часа

Тези, диагностицирани с диабет тип 2 или инсулинова резистентност, трябва да следят диетата си. Не по-малко важно е да направят това и тези, които просто умишлено контролират нивата на кръвната си захар, съобщава доктор Владимир Диденко. Той посочва продукт, който определено трябва да добавите към вашата диета. Този зеленчук има несъмнени ползи поради съдържанието на много витамини. Става въпрос за червено зеле. Съдържа не само витамини К, С, В6, но и манган и фибри. Този зеленчук има антиоксидантен ефект върху човешкото тяло.

Полезни свойства на червеното зеле

Поради факта, че е с ниско съдържание на въглехидрати, можете да го използвате за приготвне на различни ястия. Може да се консумира сурово или след термична обработка.

Лекар: Този сок разрежда кръвта и може да се пие дори от диабетици

Според експерта трябва да изберете твърди глави зеле с лъскави листа. В хладилник зелето трябва да се съхранява в стреч фолио, за да се запазят хранителните вещества, влизащи в състава му. 

Интензивността на цвета на зелето (от тъмно лилаво до бордо) отразява съдържанието на антоцианини в зеленчука, но не влияе на неговия витаминен и минерален състав. При нагряване зелето придобива лилав цвят, а бульонът, в който е варено, придобива цвета на зелето.

Червеното зеле се различава от обикновеното по своя химичен състав. На първо място, този зеленчук съдържа повече витамин С, желязо и йод от бялото зеле. В същото време част от витамин С в състава му се запазва при термична обработка.

За разлика от бялото зеле, червеното съдържа много витамин А, който е изключително полезен за кожата, косата и ноктите. Редовното включване на този зеленчук в диетата е добър начин да забавите процеса на стареене на кожата и да подобрите състоянието на ноктите. Витамин А се усвоява особено добре, ако зелето се консумира със зехтин или друга естествена растителна мазнина. В допълнение, зелето съдържа витамини от група В, така че се препоръчва за пациенти с различни нервни разстройства и синдроми, свързани с метаболизма.

Червеното зеле съдържа антоцианини, които имат добър ефект върху имунната система на човека. Яденето на салати от прясно червено зеле е полезно за предотвратяване на заболяване по време на епидемии.

Червеното зеле се препоръчва като източник на диетични фибри при различни стомашно-чревни заболявания, които изискват консумация на груби фибри. Зеленчукът перфектно се бори със запека, причинен от прекомерната протеинова диета. Може да бъде включен в диетата на всяка диета с контрол на въглехидратите. Това е един от идеалните зеленчуци за отслабване. Салатите с червено зеле се съчетават добре със зехтин и лимонов сок и са добри както без добавки, така и в комбинация, например с домати, чушки и различни други зеленчуци.

Лекар: Диабетиците на тази възраст са с по-висок риск от проблеми със сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес