Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски отказа да приеме Гутереш заради визитата му в Русия

25 октомври 2024, 16:03 часа • 1241 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски отказа да се срещне с генералния секретар на ООН Антонио Гутереш. Причината е участието на Гутереш в срещата на върха на БРИКС в руския град Казан.

Гутереш вече отнесе много критики заради поклона си пред Путин, здрависването с него и горещите прегръдки с Александър Лукашенко по време на срещата на БРИКС. На 24 октомври, когато светът чества Денят на Обединените нации, генералният секретар на ООН отбелязва този празник в компанията на... военнопрестъпника Путин на срещата на БРИКС", писаха информационни канали. Срещата на БРИКС в Казан: Грандиозни мечти на Путин, мижава реалност

Участието на Гутереш в срещата на БРИКС предизвика гнева и на Киев.

Още снощи по време на вечерното си видеообръщение Зеленски заяви недвусмислено по адрес на Гутереш:

"В деня на ООН е важно светът да не забравя за целите и принципите в устава на организацията, за целта на нейното създаване, въпреки че някои от нейните служители предпочитат изкушенията в Казан, а не съдържанието на устава на ООН."

Именно по тази причина Зеленски е отказал днес да се срещне с Гутереш в Киев - визита, която явно е била обсъждана по-рано. Това пише AFP, позовавайки се на украински източник.

"След Казан (Гутереш) искаше да дойде в Украйна, но президентът не потвърди посещението му. Така че Гутереш няма да бъде тук, именно защото в Казан бяха унизени здравият разум и международното право", са заявили от канцеларията на президента пред агенцията.

Още: 79 години Харта на ООН: Зеленски срещу Путин - послания (ВИДЕО)

Украинското външно министерство също разкритикува решението на Гутереш да посети Казан и изтъкна, че той не е присъствал на срещата на върха за мир, на която Украйна беше домакин през юни в Швейцария. Този "погрешен избор", "накърнява репутацията на ООН", заявиха от дипломатическото ведомство. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес