Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 25 октомври: Лекар: Яжте го всеки ден, този плод подобрява кръвообращението само след 2 часа

25 октомври 2024, 10:49 часа

Руският лекар д-р Елена Малишева, позовавайки се на научни проучвания, препоръчва ежедневната консумация на един плод за подобряване на кръвообращението.

Учените проведоха проучване, след което смело препоръчват този вкусен плод за ежедневна консумация - по този начин ще поддържате перфектно здравето на сърцето си. Червената боровинка подобрява кръвообращението 2 часа след консумация - яжте я всеки ден“, казва специалистът.

Ползи от червените боровинки за тялото и кръвообращението 

Всички плодове съдържат полифеноли, но те са различни и присъстват в състава им в различни количества. Лекарят допълва, позовавайки се на проучване, че съставът на червените боровинки е най-добрият за укрепване на сърцето. Полифенолите в него позволяват да се подобрите кръвообращението на човек два часа след като е изял сто грама от тези плодове, казва още специалистът.

Този плод е пълен с желязо - чисти кръвта и укрепва костите

Констатациите на биолозите от Кралския колеж в Лондон (Великобритания) са публикувани от Food & Function. Както установиха експертите, антиоксидантите, на които са богати боровинките, имат мощен ефект. Ако ядете шепа боровинки всеки ден, кръвоносните ви съдове ще са в повишен тонус.

Това е експериментално доказано в изследване, в което са участвали 45 мъже от 18 до 45 години. След месец при всички участници в експеримента без изключение ширината на артериите се е увеличила с 1,1%.

Уникалният химичен състав, богатото съдържание на витамини и микроелементи определят полезните свойства на боровинките за организма. Те предотвратяват появата на злокачествени тумори, свалят кръвната захар, а също така може да подобрят зрението. Сред основните полезни свойства на боровинките специалистът подчертава следното:

  • Повишаване на имунитета
  • Противовъзпалителен и антисептичен ефект
  • Почистване на тялото от шлаки и соли
  • Профилактика на тумори
  • Подобрена зрителна острота
  • Нормализиране на храносмилането
  • Нормализиране на функцията на пикочно-половата система
  • Намалени нива на кръвната захар
  • Предотвратяване на атеросклероза

Плодът съдържа голямо количество антиоксиданти и следователно предотвратява образуването на тумори. Той е отличен антисептик и естествен антибиотик, често използван при лечение на различни възпаления. Способността за премахване на токсините от тялото насърчава подмладяването на тъканите и цялостното подобряване на благосъстоянието.

Кой е най-полезният плод за кръвоносните съдове?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес