Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте по 3 чаши седмично от тази напитка и кръвоносните ви съдове ще са чисти дори на 70 години

25 октомври 2024, 19:10 часа

Три чаши седмично от тази напитка са достатъчни за поддържане на чисти и здрави кръвоносни съдове, казва д-р Светлана Ищенко.

"Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб. През последните 50 години броят им се е увеличил значително. Някои храни и напитки помагат за предотвратяване на риска от развитие на опасни състояния. Една от тези напитки е зелен чай", съобщава лекарят. 

Ползи от зеления чай за кръвоносните съдове

Д-р Светлана Ищенко споделя, че хората, които включват зелен чай в диетата си, имат по-здрави сърца и кръвоносни съдове. Факт е, че този чай има пряк ефект върху артериите. 

Кой е най-полезният плод за кръвоносните съдове?

„Тези, които пият зелен чай редовно, имат по-здрава сърдечно-съдова система. Зеленият чай е богат на полифеноли, които имат положителен ефект върху нашите артерии”, казва лекарят.

Учените многократно са изследвали ефектите на зеления чай върху здравето. Известно е, че съединенията, съдържащи се в напитката, понижават нивата на холестерола и унищожават плаката по стените на кръвоносните съдове, които причиняват запушване. Освен това зеленият чай понижава кръвното налягане.

Пиенето на зелен чай поне 3 пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт с 25%, установи мащабен анализ, публикуван в European Journal of Preventive Cardiology. До този извод са стигнали учени, които в продължение на 7 години са изследвали здравословните показатели на хора, които редовно пият зелен чай и то рядко (по-малко от 3 пъти седмично).

Причината за проблеми със сърцето и кръвоносните съдове в много случаи е окисляването на липопротеините с ниска плътност. В резултат на това се образуват атеросклеротични плаки, които стесняват лумена на кръвоносните съдове и водят до нарушения на кръвния поток. Катехините, открити в листата на зеления чай, намаляват окисляването.

Други ползи от зеления чай

Напитката активира и мозъчната дейност. Това е резултат от действието на кофеина, именно това вещество може да увеличи количеството допамин в тялото. В допълнение, кофеинът помага за намаляване на производството на аденозин, тоест блокира инхибирането на нервната система. Умерената консумация на зелен чай има положителен ефект върху концентрацията, укрепва паметта и подобрява настроението. Нивото на кофеин в чая е много по-ниско, отколкото в кафето, така че чаят не вреди на вашето здраве.

Друг аспект на полезните на полифенолите е борбата с атипичните клетки и намаляването на въздействието на ултравиолетовите лъчи. Въпреки че зеленият чай не е лекарство, той служи за предотвратяване на рак. На този етап от медицинските изследвания точният механизъм на действие на зеления чай върху атипичните клетки не е напълно установен. Цифрите обаче остават непроменени: в страните от азиатския регион, където консумацията на зелен чай е много по-висока, има по-малко пациенти с рак, отколкото в останалия свят.

Това е най-полезният витамин за сърцето и кръвоносните съдове на възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес