Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътят към сферата на Кремъл: Мъск контактува постоянно с Путин

25 октомври 2024, 16:30 часа • 1845 прочитания

Илон Мъск, най-богатият човек в света и ревностен поддръжник на кандидата за втори мандат като президент на САЩ Доналд Тръмп, поддържа редовни контакти с издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Това разкрива в свой материал The Wall Street Journal.

Според няколко източника на американската медия, Мъск контактува с Путин не на една, а на различни теми – от глобалната политика до бизнес дела и дори лични въпроси. Имало е момент, в който Путин е поискал от Мъск да не активира Starlink за региона на Тайван, като персонална услуга за китайския президент Си Дзинпин – според два отделни източника. Си не крие апетитите си да присъедини Тайван към Китай минимум така, както стана с Хонконг през 1999 година.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, отрече по същество информацията – той каза, че Путин и Мъск имали един телефонен разговор и в него обсъждали Космоса и технологичното развитие на човечеството. Нито Путин, нито който и да е в Кремъл поддържа редовно връзка с Мъск, добави Песков. Кремъл отрече Путин да е водил тайни разговори с Мъск

През 2022 година самият Мъск каза, че говорил с Путин само веднъж. В биографията на Мъск, написана от Уолтър Исаксон, пише, че милиардерът бил в Москва през 2002 година да търси ракети за космическата си програма и припаднал по време на обяд "по руски – с много водка".

Още: Бивши български военни действат активно за Путин и срещу НАТО: Имена и примери от украински доклад

Сега Мъск официално не коментира темата. Но докато обикаляше Пенсилвания миналата седмица, следвайки Доналд Тръмп, милиардерът говори за това колко е важно управлението да е прозрачно и че има достъп до сериозна секретна информация. А The Wall Street Journal твърди, че от 2022 година насам Мъск е говорил не само с Путин, но и с хора като Сергей Кириенко, сега пръв зам.-ръководител на администрацията на Путин, в миналото начело на "Росатом". Миналият месец американското правосъдно министерство обяви, че Кириенко е създал 30 домейна за разпространение на руска дезинформация, включително през социалната мрежа "Х", собственост на Мъск.

Въпрос на национална сигурност

Новината със сигурност повдига темата колко опасен може да стане Мъск за интересите на САЩ, ако споделя определена информация с Путин. Бизнес интересите на Мъск се разпростират и до работа както с американската армия, така и с американската разузнавателна машина. През 2021 година SpaceX спечели секретен договор за 1,8 млрд. долара с Пентагона. Мъск има достъп до класифицирана информация, която със сигурност представлява интерес за Путин.

В социалната мрежа "Х" (също собственост на Мъск) вече се появиха коментари, че "пъзелът се нарежда" - предвид проблемите на Украйна със Starlink когато уж Мъск помагаше (включително случай, при който го е изключил за района на Крим, след като Киев е планирал голяма операция с морски дронове там), както и предвид многото сигнали как руската армия ползва терминали Starlink в Украйна. Официално сателитната интернет услуга не функционира в Руската федерация, но руснаците купуват терминали от трети страни и ги активират на бойното поле в Украйна – за това вече многократно говорят и споделят снимки/видеа украински информационни източници.

Още: Мъск е дарил 119 млн. долара за кампанията на Доналд Тръмп

Всъщност отношението на Мъск към войната в Украйна и как се промени от 2022 година до 2024 година спокойно се отразява в долните два материала – The Wall Street Journal твърди, че от края на 2022 година Мъск регулярно е имал контакти с високопоставени лица в Русия и е бил заплшаван и притискан заради оказваната първоначално помощ за Украйна, а точно тогава наддаваше да купи Twitter и бизнес империята му беше под финансов натиск. А Иън Бремър, основател на консултантите Eurasia Group, оповести, че Мъск му казал, че говорил с Путин и какви са му червените линии за Украйна – Крим е руски и Украйна е неутрална държава, извън НАТО, иначе стигаме до използване на ядрено оръжие. Мъск отрече:

  1. Илон Мъск предизвика Путин на битка, залогът е Украйна
  2. Мъск: Путин няма да загуби войната, така че не е нужно да се помага на Украйна

Източник: The Wall Street Journal

Още: Срещата на БРИКС в Казан: Грандиозни мечти на Путин, мижава реалност

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес