Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядката, която всички столетници ядат

25 октомври 2024, 16:23 часа

Тази ядка присъства задължително в диетата на столетниците - тя поддържа нивата на кръвната захар в норма и запазва здравето на мозъка. Гастроентерологът Оксана Теплухина каза, че пеканите съдържат много мастни киселини и полезни микроелементи, които укрепват тялото.

Ползи за здравето от пекана

„Редовната консумация на пекан балансира нивата на холестерола, помага за намаляване на риска от инфаркти и инсулти (за това са отговорни олеиновата киселина, мононенаситените мазнини и антиоксидантите), укрепва кръвоносните съдове и имунитета“, казва лекарят.

Три навика на хората, които живеят до 100 години

Пеканите насърчават оптималната мозъчна функция, укрепват сърцето и стабилизират нивата на кръвната захар. Разтворимите фибри в състава им забавят скоростта на усвояване на захарта в кръвта. Тази ядка понижава нивата на холестерола, предотвратявайки сърдечни заболявания.

Пеканите подобряват когнитивните способности и намаляват риска от деменция. Продуктът насърчава храносмилането, укрепва имунната система и забавя стареенето на кожата.

Лекарят допълва, че пеканът има следните свойства:

  • Подобрява функцията на сърдечно-съдовата система. Пеканите са с високо съдържание на олеинова киселина, мононенаситени мазнини и антиоксиданти. Приемът на тези вещества в организма помага за предотвратяване на появата на инфаркти и инсулти.
  • Имуноукрепващи свойства. Поради наличието на манган, консумацията на пекан спомага за повишаване на защитните сили на организма и подобрява устойчивостта към различни инфекции и вируси.
  • Общоукрепващи свойства. Фосфорът, съдържащ се в пеканите, е вторият по важност минерал след калция, отговорен за здравето на нашите кости и зъби. Фосфорът участва и в прочистването на тялото от токсини.
  • Свойства против стареене. В допълнение към витамините А и Е, пеканите са богати на елагова киселина. Комплексът от тези вещества, които са мощни антиоксиданти, блокират активността на свободните радикали, което предотвратява преждевременното стареене на кожата
  • Пречистващи свойства. Пеканът, като чудесен доставчик на фибри, нормализира храносмилането и помага за прочистване на стомаха и червата.
  • Стимулира изгарянето на мазнини.Растителните фибри също могат да ускорят метаболизма, което в крайна сметка води до нормализиране на телесното тегло и отслабване.
  • Подобряване на зрението - пеканът е богат на каротин.

Ядката съдържа около 15% въглехидрати, 70% или повече мазнини, 10-15% протеини. Пеканите съдържат около 5% вода и пепел. Ядката има огромно калорично съдържание:

  • Витамини; A, B(1,2,3,5,6,9), C, E, P;
  • Микроелементи: P, Mg, Ca, K, Zn, Fe, Na, Cu;
  • Мононенаситени мазнини до 60%;
  • Каротин;

Лекар: Всички столетници ядат тези храни ежедневно 

Важно: Статията не замества балайсираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес