Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна очаква на 27-28 октомври първите севернокорейски войници да се появят в бой

25 октомври 2024, 14:41 часа • 910 прочитания

Информацията на украинското разузнаване е, че още на 27-28 октомври първите севернокорейски военни ще бъдат разположени от Русия в зони на бойни действия в Украйна. Това става ясно от доклад на Главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски, разпространен от украинския президент Володимир Зеленски в платформата Telegram.

Това е очевиден ескалиращ ход на Русия, който всъщност има значение за войната - за разлика от цялата дезинформация, за която ще говореше в Казан тези дни.

"Фактическите искания за привличане на Северна Корея към бойовите действия трябва да получат отговор във вид на незапълнени очи и изгубени коментари, а отчуждното налягане като в Москва, както и на Пхенян заради поддържането на Статута на ООН и натискането за ескалация", се казва още в доклада на Сирски. 

Според украинското командване светът може ясно да види, какво всъщност иска Русия и това продължаване на войната. Украйна настоява за силна реакция на световните лидери. ОЩЕ: ЕС: Пхенян да спре да помага на Москва за войната в Украйна

Реакциите досега

Припомняме, че САЩ вече потвърдиха, че севернокорейски военни са пристигнали в Русия. Министърът на отбраната Лойд Остин обяви, че все още няма информация какво точно ще правят те в Руската федерация. В САЩ дори се чуха гласове за военни действия на САЩ срещу Северна Корея.

Според южнокорейското разузнаване до края на годината там ще бъдат прехвърлени общо до 10 000 военни, а вече Пхенян е пратил поне 3000 в Русия.

В тази връзка Южна Корея Юн Сеок Йол обеща, че страната му няма да стои безучастно на фона на прехвърлянето на севернокорейски войски в Русия, които да се включат във войната срещу Украйна. 

ЕС вече осъди помощта, като призова Пхенян да спре да помага на Москва във войната в Украйна. 

Дори белоруският диктатор Александър Лукашенко смята,ч е севернокорейски военни в Русия ще означава ескалация.

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес