Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невролог: Това са най-важни витамина и минерала за мозъка

25 октомври 2024, 14:58 часа

Човешкият мозък е най-сложната система в тялото и, както всички други органи, се нуждае от основни микроелементи. Небалансираната диета допринася за риска от умствени и физически разстройства, преждевременно стареене и други проблеми. Има полезни вещества, които поддържат здравето и функционирането на човешкия мозък.

Вижте още: Кардиолог: Лошата страна на добрия холестерол - какви трябва да са стойностите му

Липсата на тези шест микроелемента води до прогресивно увреждане на мозъчната дейност. С увеличаване на количеството хранителни вещества в диетата, които поддържат мозъчната функция, има забележимо увеличение на такива показатели за интелектуална дейност като памет и ерудиция.

1. Витамин С

Най-голямо количество аскорбинова киселина е регистрирано в хипофизната жлеза, апендикс на мозъка, съдържанието му е 400 mg / kg. Този мощен антиоксидант е важен компонент в производството на невротрансмитера допамин - хормона на радостта, служи и за защита на мозъчните клетки от разрушаване по време на окислителни реакции.

Човешкото тяло не е в състояние да възпроизвежда витамин С, така че се нуждае от постоянна хранителна добавка. Дневната доза, необходима на организма, е приблизително 90 mg. Този микроелемент се намира в големи количества в тъмнозелените зеленчуци и цитрусовите плодове

2. Цинк

Значително количество цинк е открито в определени групи от отделни влакна на нервната тъкан, които се намират само в предната част на мозъка (prosencephalon). Учените все още изучават значението на цинка за регулиране на нормалната мозъчна дейност. Но сега те уверено заявяват, че недостатъчното количество от този метал създава риск от много неврологични и психо-емоционални разстройства.

По този начин, при лица с диагноза сенилен спад и синдром на Паркинсон, нарушенията на хомеостазата на цинка се определят чрез изследвания. Богати източници на естествен цинк са тиквените семки, говеждото и скаридите.

3. Калций

В човешкото тяло калцият е един от най-важните елементи. Има важна роля в механизмите за предаване на нервните импулси. Недостигът е рядък, тъй като в костната тъкан се намират големи резерви, но небалансираната диета и приемането на определени лекарства могат да намалят количеството в организма. Това значително ще наруши здравословното функциониране на мозъка.

4. Група Б – тиамин

Тези микроелементи са особено необходими за нормалната мозъчна дейност. В мозъка тиаминът се намира в значителни количества в нервните влакна и е необходим за добрата нервна проводимост. Липсата на витамин В1 води до значително увреждане на паметта, което се наблюдава при хронична злоупотреба с алкохол, СПИН и други патологии.

Вижте още: Лекар: Това са първите симптоми на висока пикочна киселина

5. Фолиева киселина

Витамин B9 е необходим за синтеза на аминокиселини и производството на невронни влакна. Болестите, свързани с неговия дефицит, са по-чести в детска възраст. Проучванията при животни показват, че консумацията на фолиева киселина значително подобрява паметта.

Витамин B9 е компонент на групи като фолати, техни богати източници са растителни продукти: спанак, някои бобови растения, аспержи; В организма по-голямата част от резервите на B9 се намират в черния дроб, така че ако той е увреден, е възможен техният дефицит.

6. Магнезий

Това вещество превръща витамините от група В и много микроелементи в активна форма, т.е. по-голямата част от полезните вещества започват да работят само когато магнезият се доставя с храната. При проучвания върху животни е доказано, че наличието на магнезий подобрява физическото представяне и дългосрочната памет.

Важно е да знаете, че трябва да поддържате правилния баланс на калций и магнезий, за да не предизвиквате повишена нервна възбудимост. Липсата на някой от тези елементи увеличава вероятността от неврологични заболявания.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес