Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хипертонията вече може да се установи по гласа

25 октомври 2024, 07:55 часа

Разработката на изследователите помага за диагностицирането на здравословни проблеми дори по-рано от конвенционалните устройства като тонометри.

Има цяла група заболявания, които могат да бъдат наречени „тихи убийци“: те не дават никакви симптоми за дълго време и в същото време действат отслабващо за тялото. Човек живее и мисли, че е абсолютно здрав, докато състоянието му се влоши толкова много, че се забелязва с просто око.

И едно от тях определено включва хипертонията. Ако нямате навика да измервате кръвното си налягане от време на време, може дълго време да не осъзнавате проблема. И всичко може да завърши с истинска катастрофа за сърцето и кръвоносните съдове.

Още: Справи се с кръвното ОТ РАЗ и дългосрочно - полезни ТАЙНИ без никакви лекарства

Затова учените и лекарите търсят нови методи за диагностика на хипертонията. Специалисти от университета в Торонто (Канада) и северноамериканската компания Klick Labs успяха да разработят модел, който може да определи нивото на налягане чрез гласа и да открие хипертония в ранните етапи.

Методи на изследване

Авторите на работата помолили 254 доброволци няколко пъти на ден (до 6 пъти) в продължение на две седмици да запишат гласа си с помощта на специално приложение.

За да разработят програмата, специалистите от The Klick обучиха модел да интерпретира стотици гласови биомаркери, които не се чуват от хората. Например, приложението може да открие промени във височината и да оцени остротата на промените в звука.

Още: С този ПРИРОДЕН ЦЯР високото кръвно ни казва ЧАО

Какво разбрахме

Експериментът показа: приложението наистина работи и помага за откриване на хипертония с точност от 84% при жените и 77% при мъжете.

Както отбелязват учените, такива модели, които отчитат разликите между женските и мъжките гласове, са доста ефективен метод за диагностициране на хипертония. Той ще помогне да се идентифицират хората с високо кръвно налягане в ранните стадии на заболяването.

Този модел ще бъде полезен и за подпомагане на хора, които живеят в условия на недостатъчно медицинско обслужване.

Още: Ако е спешно - Как да понижим високото кръвно ултра бързо

Как да понижим кръвното без лекарства

Има няколко ефективни начина да намалите кръвното си налягане, за да не доведете ситуацията дотам, че само лекарствата могат да помогнат. Например, опитайте се да преразгледате диетата си. Намалете консумацията на сол и добавете повече източници на здравословни фибри.

Опитайте се да въведете спорта в живота си. Всяка физическа активност по ваш избор ще свърши работа. Упражнението ще укрепи сърцето ви в дългосрочен план и ще ви помогне да постигнете постоянно нормално кръвно налягане. И физическите упражнения също помагат за бързо понижаване на кръвното налягане в момента, точно тук и сега.

Друг ефективен начин е да се откажете от пушенето веднъж завинаги. Като цяло цигарите са вредни за здравето, но са особено опасни за сърцето и кръвоносните съдове.

Още: Хипертония и онкологични заболявания: Очите разкриват сериозни здравословни проблеми

Източик: IEEE

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес