Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте ги редовно, тези храни, забавят стареенето и укрепват костите, здравен съвет за деня, 14 септември

14 септември 2024, 10:55 часа

Тези храни помагат за забавяне на процеса на стареене - те ще възстановят еластичността на кожата и косата, както и здравината на костите и ще предотвратят загубата на мускулна маса, съобщава д-р Дебора Лий. Тя препоръчва редовна консуация на костен бульон, пилешко и риба. 

3 храни, които забавят стареенето и укрепват костите

"С напредване на възрастта тялото ни забавя всички процеси, това важи и за производството на колаген след четиридесет години. Ето защо е много важно да се консумират храни с високо съдържание на протеини, които насърчават синтеза на това важно съединение, необходимо за нашата младост и красота. Такава храна също ще помогне за предотвратяване на растежа на мастната тъкан по тялото и загубата на мускули и ще подобри състоянието на костите, ставите, зъбите и ноктите", казва лекарят.

Дефицитът на този витамин трябва да се запълни още през есента, за да са здрави костите

"Всеки трябва да знае за невероятните свойства на костния бульон. Това е уникален кулинарен шедьовър, на базата на който се приготвят много други ястия. Освен това съдържа комплекс от лечебни вещества така че не трябва да пренебрегвате този лечебен продукт. Поради факта, че костите се варят в бульона доста дълго време, в него се извличат всичките полезни минерали и микроелементи. Те са тези, които предотвратяват преждевременното стареене, поддържат еластичността на ставите и здравината на костите до дълбока старост. Бульонът съдържа много колаген, който има положителен ефект върху кожата, костите и съединителната тъкан. Също така благодарение на колагена се подобрява състоянието на косата, кожата става гладка и еластична, няма бръчки и признаци на преждевременно стареене", допълва още специалистът.

Най-ценното качество на рибата е, че освен витамини и йод, тя съдържа полиненаситени мастни киселини (омега-3 и омега-6) и лесно смилаем протеин. Ето защо лекарят препоръчва да ядете риба възможно най-често. Този продукт може да забави стареенето на клетките, следователно има подмладяващ ефект. Освен това рибата е богата на витамини (A, E, D), калций, цинк, селен, желязо, фосфор и магнезий. Благодарение на този състав, продуктът е полезен за ставите, мозъка и цялото човешко тяло.

Пилешкото месо също е един от продуктите, които съдържат ценни протеини за здравето и младостта на тялото ни.

"Всички процеси, протичащи в нашето тяло, се основават на аминокиселините - крайното съединение на разграждането на протеините. Те са като градивен елемент за тялото ни. И когато са в недостатъчни количества, започваме да боледуваме и остаряваме по-рано. А пилешкото месо може да насити тялото ни с всички аминокиселини, включително незаменими, които не се намират в растителните протеини. Пилешкото месо съдържа и куп витамини и минерали, включително магнезий, калий, калций, манган, цинк и фосфор. 100 г рпилешко осигурява на организма дневната нужда от протеини, мазнини и въглехидрати", допълва още експертът.

Консумацията на пилешки бульон може да подобри състоянието на кожата и косата ви. Този продукт съдържа голяма порция колаген, който спомага за еластичността на кожата, здравината и блясъка на косата. В допълнение, пилешкият бульон укрепва костната тъкан и ноктите. Най-добре е да готвите ястие от домашно пиле, тогава то ще съдържа много колаген и витамини.

Това е най-полезният летен плод за костите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес