Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: През есента пийте и яжте това за железен имунитет, здравен съвет за деня, 6 септември

06 септември 2024, 10:44 часа

Руският лекар Светлана Бурнацкая определя стреса като един от факторите, които сериозно отслабват имунитета.

Много обстоятелства влияят негативно върху състоянието на имунната система през есента. Денят се скъсява, метеорологичните условия се влошават, атмосферните колебания стават по-чести - всичко това се отразява на човешкото тяло, изпитвайки силата му. Но имунната система може да отслабне не само поради климатични и метеорологични фактори, припомня доктор Бурнацкая.

По-специално, отбеляза тя, способността на организма да устои на сезонни инфекции е отслабена от консумацията на големи количества захар и преработени храни. В допълнение, бездействието се отразява негативно на състоянието му - при липса на физическа активност кръвообращението се влошава и общият тонус намалява.

Укрепване на имунитета през есента 

Светлана Бурнацкая дава съвет как да укрепите имунната си система през есента. Една от препоръките на лекаря е да се пие вода.

Лекар: Яжте тези храни през септември за железен имунитет през зимата

„Пий достатъчно вода. Хидратацията е важна за поддържането на всички функции на тялото, включително и на имунната система”, казва терапевтът.

Лекарят също така посъветва да включите някои храни в диетата си през есента:

  • Портокалите, лимоните и грейпфрутите са източници на големи количества витамин С;
  • Чесън – има антимикробни свойства;
  • Джинджифил – има противовъзпалителни свойства;
  • Натурално кисело мляко – съдържа пробиотици, които подобряват чревната микрофлора, която е важна за имунитета;

По отношение на чесъна различни органични съединения в състава му играят по-важна роля в ползите за здравето. Първо, това са фитонциди - летливи биоактивни вещества, които имат антибактериален ефект и също така са ефективни срещу гъбички. Всъщност, подобно на алицина, фитонцидите могат да се считат за естествени антибиотици. Второ, алицинът заслужава да бъде споменат. Това е антибактериално вещество, което всъщност не присъства в чесъна. Активно се отделя се при счупване, прорязване или смачкване на скилидките. Именно алицинът е отговорен за характерния горчив вкус на чесъна, който изчезва при нагряване: например при пържене.

Ядките и семената са източници на здравословни мазнини, които поддържат здрави клетки.

Лекарят припомня, че активността на имунната система се потиска поради кортизола, чието ниво се повишава поради стрес, така че е важно да засилите своята устойчивост на стрес. За да се противопоставите на стреса, трябва да установите редовен график за сън и събуждане, да овладеете дихателни упражнения, да ходите повече на чист въздух и да спортувате. 

„Обърнете внимание на психо-емоционалното си състояние. Позитивното мислене и подкрепата на близките могат значително да повишат устойчивостта ви към болести“, споделя терапевтът.

Това, което също е важно, е да миете ръцете си възможно най-често през деня.

Това са най-полезните ядки за имунитета през пролетта

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес