Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни намаляват риска от деменция при възрастните хора?

12 октомври 2024, 12:14 часа

Шведски учени от Каролинския институт в Стокхолм доказаха, че противовъзпалителната диета, богата на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, може да намали риска от развитие на деменция при възрастните хора. Резултатите от проучването, включващо повече от 84 хиляди души, са публикувани в медицинското списание JAMA Network Open.

Храните, които намаляват риска от деменция при възрастните хора 

По време на 12-годишно проследяване експертите установиха, че участниците, които стриктно се придържат към противовъзпалителна диета, са имали 21% по-нисък риск от деменция в сравнение с тези, чиято диета включва червено месо, яйца и млечни продукти. Ефектът е най-голям при онези доброволци, които страдат от сърдечно-съдови заболявания и диабет. И така, в тази група противовъзпалителното хранене намалява вероятността от деменция с 31 процента.

Лекар: Деменцията се крие зад тези симптоми

Експертите посочват, че ползите от здравословното хранене за мозъка са потвърдени от резултатите от MRI сканиране на повече от девет хиляди участници. Тези, които следват противовъзпалителна диета, имат по-голям обем на сивото вещество и по-ниско разпространение на хиперинтензивност на бялото вещество.

Учените посочват, че противовъзпалителните свойства на растителните храни могат да помогнат в борбата с хроничното възпаление. Установено е, че тази диета помага за намаляване на риска от деменция и забавя увреждането на мозъка. В същото време те подчертават, че положителен ефект може да се получи само с помощта на холистична диета, а не на отделни хранителни добавки.

Симптоми на деменция

Те включват: 

Загуба на паметта. Пациентът може да изпитва трудности при запомнянето и усвояването на нова информация. Това може да доведе до следното:

  • повторение на въпроси или разговори на една и съща тема;
  • загуба на лични вещи;
  • забравяне, невъзможност за запомняне на събития или срещи;
  • лутане или загуба на ориентация в пространството на познати места.

Когнитивен дефицит. Лицето може да има затруднения с разсъжденията, изпълнението на сложни умствени задачи и преценката. Това може да доведе до определени негативни последици, например:

  • намалено разбиране на безопасността и рисковете;
  • затруднено използване на пари или плащане на сметки;
  • затруднено вземане на решения;
  • проблеми при изпълнение на задачи, които имат няколко стъпки, като например обличане.

Проблеми с разпознаването. Лицето може да стане по-малко способно да разпознава лица или предмети или да използва по-малко основни помощни средства в ежедневието. Тези проблеми не са причинени от проблеми със зрението.

Проблеми с пространственото съзнание. Лицето може да има проблеми с равновесието, да пада или да се разлива по-често или да изпитва затруднения при позиционирането на дрехите върху тялото си, когато се облича.

Проблеми с говорене, четене или писане. Пациентът може да изпитва трудности при използването на общи думи или може да започне да прави повече грешки при говорене или писане.

Промени в личността или поведението. Човек може да претърпи промени в личността и поведението, които включват:

  • разстроени чувства;
  • чувство на гняв или тревожност по-често от преди;
  • загуба на интерес или мотивация към дейности, които преди това са носили удовлетворение;
  • загуба на съпричастност, тоест съпричастност към чуждото нещастие, скръб;

Ново проучване: Този алкохол намалява риска от деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес