Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гастроентеролог: Тези 2 храни са най-добрата закуска

01 юли 2024, 13:50 часа

За закуска трябва да ядете каша, яйца и други протеинови храни, а не зърнени храни и пържен бекон - това съветват руският гастроентеролог д-р Светлана Иляшенко. 

Реклама

Най-добрата закуска

"Като най-добра храна за закуска бих определила кашата и протеиновите продукти, например варени яйца. Овесената каша, разбира се, е по-балансирана“, отбелязва специалистът.

Яжте това преди лягане и на сутринта няма да пропуснете закуската

"В случая не става въпрос за инстантни овесени люспи, тъй като те не съдържат биологично активни вещества. Бърканите яйца и беконът също не са добър избор. Беконът съдържа много вредни мастни киселини, които са трудно смилаеми. Редовната консумация на такива продукти води до наднормено тегло и различни заболявания. Препоръчват се продукти, съдържащи здравословни мастни киселини, като масло", казва специалистът.

"Киселите млека и изварата също са добри за закуска, но без индустриални добавки. Горски плодове или ядки са чудесно допълнение.

Както казва гастроентеролог Петмат Шамаева, кашата за закуска е класически вариант, но не всеки може да я яде овесена каша, грис, елда, царевица, просо, ориз, ечемична каша с плодове. Можете да добавите мед, масло, извара, яйце.

За хора с непоносимост към лактоза и цьолиакия, алергии към глутен и диабетици не се препоръчва качамак за закуска като основно ястие.

След инстантите овесени ядки има скок на глюкозата и инсулина в кръвта. Освен това след тази хранс усещането за ситост бързо преминава и гладът се появява в рамките на един час “, отбелязва гастроентерологът.

"Яйцето е една от най-питателните храни, има най-балансираната комбинация от витамини, микроелементи и хранителни вещества, необходими на организма. Лесно смилаеми, с високо съдържание на протеини и практически без въглехидрати", казва д-р Шамаева.

Експертът допълва, че едно пилешко яйце съдържа: витамин А, фолиева киселина, витамин B5, B12, B, фосфор, селен, цинк.

Лекар: Какво трябва да включва най-добрата закуска при диабет

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес