Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са оптималните стойности на кръвната захaр и как да я проверявате правилно

03 юли 2024, 13:49 часа
Реклама

Вашето ниво на кръвна захар е известно като гликемия или ниво на глюкоза. Глюкозата е захарта, присъстваща в кръвта ни. Тя идва от храната и в крайна сметка се превръща в енергията, която тялото ни използва най-много през деня. Затова измерването на количеството ѝ в кръвта е от съществено значение за поддържането на оптимално здраве, тъй като високите нива на глюкоза могат да увеличат риска от множество усложнения като хипергликемия, проблеми със зрението, инфекции и други.

Още: Ендокринолог: Ранен признак №1 за преддиабет, който повечето хора пропускат

Това е особено вярно за всеки, диагностициран с диабет тип 1 или тип 2. Но когато наблюдавате кръвта си, е важно да знаете какво ниво да спазвате. И така, какъв е оптималният диапазон, в който трябва да бъде вашата глюкоза?

"Вашето ниво на кръвна захар може да бъде повлияно от диета, медикаменти, болести, сън и други фактори," казва д-р Наийд Али - доктор по медицина. "Ако искате да оптимизирате нивата си на глюкоза, трябва да следите нивата на кръвната си захар. Това ще ви помогне да идентифицирате, когато са твърде високи или твърде ниски."

Как глюкозата влияе на тялото ви?

Тъй като тялото ви преобразува глюкозата в енергия, е наистина важно тези нива да не са твърде високи или твърде ниски. Според д-р Джеф Глад - доктор по медицина, интегративен медицински лекар и главен медицински директор, глюкозата, която не се превръща в енергия, се съхранява като мазнини.

"Когато консумирате храни, съдържащи въглехидрати, като плодове или зърнени храни, тялото ви разгражда тези въглехидрати до енергийна единица глюкоза," казва д-р Глад. "Глюкозата след това влиза в кръвния поток, където се пренася до различни части на тялото, за да бъде използвана за енергия или съхранена за по-късна употреба. Съхранението обикновено е под формата на мазнини."

Всеки с диабет е с повишен риск от затлъстяване, високо кръвно налягане и бъбречни заболявания. "Ето защо идеалният фокус е върху използването на тази въглехидратна енергия за поддържане на ежедневните телесни процеси и упражнения, като се поддържа умерен прием, за да се предотврати допълнително натрупване на телесни мазнини," обяснява д-р Глад.

Какъв е оптималният диапазон на глюкозата?

Според д-р Али, нивата на глюкоза са повлияни от различни фактори. Всичко от медикаментите, които приемате, до храната, която ядете, и колко спите, може да ги накара да варират. Според д-р Али, "нормалните нива на кръвна захар варират между 100 и 70 mg/dL след осем часа на гладно."

Разбира се, болестите са друг фактор, който може да накара нивата да се повишават или понижават. Хората с диабет се борят с нивата на глюкоза поради липсата на инсулин, хормонът, който регулира глюкозата, като я транспортира в кръвта. Следователно, диапазонът на глюкозата при някой с диабет може да варира.

"Ако имате диабет, нивото на кръвната ви захар е твърде високо, когато е над 126 mg/dL и твърде ниско, когато е под 100 mg/dL," добавя д-р Али. "Ако сте здрави и спазвате нормална диета, можете да очаквате нивото на кръвната си захар да бъде между 100 и 130 mg/dL след ядене."

Според д-р Приянка Хенис, доктор по медицина, която работи с пациенти с автоимунни заболявания, диабет и ADHD. "Кръвната глюкоза е основен фактор, който играе роля във възпаленията и е основен компонент на програмата ми с пациентите," обяснява д-р Хенис. "При здрави индивиди, нивата на глюкоза на гладно са от 80-100 mg/dL, веднага след ядене 170-200 mg/dL, и 120-140 mg/dL три часа след ядене. Всичко извън този диапазон се счита за анормално, вариращо от лабилни нива на кръвната захар до диабет."

Д-р Хенис предупреждава, че излизането извън нормалния диапазон може да има сериозни здравни последици, така че е важно да се следи често. "Анормалната кръвна захар може да повлияе на настроението ви, да предизвика палпитации, когато е ниска, и дори да предизвика повръщане, когато е твърде висока. Трябва да се прегледате, ако изпитвате желания за захар през целия ден. Ако имате тежки симптоми като гадене/повръщане/палпитации, трябва да отидете на преглед по-скоро."

Симптоми при анормални нива на глюкоза

И д-р Али, и д-р Хенис предоставиха общ диапазон на нивата на глюкоза, които трябва да имат различните хора в зависимост от техните специфични здравни диагнози и последното им хранене. Но ако проверите нивото си на глюкоза и то попада в категорията на анормалните, първо трябва да проверите за признаци на други симптоми.

"Други симптоми, на които трябва да обърнете внимание, са признаци и симптоми на дехидратация," обяснява д-р Хенис. "Липсата на достатъчно вода ще ви накара да се чувствате по-зле, когато имате анормална кръвна захар. Гликемичният индекс на храните влияе на кръвната ви захар, така че яденето на по-умерени/нискогликемични храни вместо високо гликемични храни подобрява симптомите, които чувствате, ако кръвната ви захар е извън нормата."

Но дехидратацията не е единственият симптом, на който трябва да обръщате внимание. "Чести признаци и симптоми на ниска кръвна захар включват ускорен пулс, тревожност, треперене, виене на свят, изпотяване, глад и/или виене на свят," добавя д-р Глад.

Как и кога да проверявате нивото на глюкоза?

Как да разберете кога трябва да проверите нивото на глюкоза? И най-важното, как да го проверите? "Формално, хората с наднормено тегло или затлъстяване, се препоръчва да бъдат изследвани за предиабет или диабет тип 2, започвайки от 35-годишна възраст," обяснява д-р Глад. "Ако сте над 45 години и нямате рискови фактори за диабет, вашият лекар може да препоръча тестове за глюкоза на гладно на всеки три години."

Тестовете за предиабет могат да бъдат от съществено значение за започване на лечение навреме, особено ако сте в риск. "С фокус върху оптималното здраве и превенцията, медицинските специалисти знаят, че разпространението и обратимостта на предиабет и диабет тип 2 е високо, така че вашият лекар може да препоръча изследване веднъж или два пъти годишно," добавя д-р Глад.

За да проверите нивата си на глюкоза, поискайте тест от вашия лекар. Той може да реши да ви изследва за предиабет или диабет, особено ако сте с повишен риск от развитие на диабет; лекарят ви може също да препоръча тест на хемоглобина. "Друг важен тест е тестът за хемоглобин, който представлява средното ниво на кръвна захар за последните два до три месеца," обяснява д-р Глад. "Този тест често е по-информативен, за да помогне да се разбере по-голямата картина по отношение на нивата на кръвната захар."

Как да намалите нивата на глюкоза?

Според д-р Глад, ниво на гладно между 100 и 125 mg/dL (5.6 до 6.9 mmol/L) показва нарушена глюкоза на гладно (преддиабет), което увеличава риска от развитие на диабет тип 2, докато ниво на гладно по-голямо или равно на 126 mg/dL (7 mmol/L) се счита за високо (хипергликемия) и обикновено е индикация за диабет тип 2.

Докато нивата на глюкоза, които са твърде ниски, също са проблем (наричат се хипогликемия и особено се проявява при хора с диабет тип 1), високата глюкоза може да бъде особено трудно да се намали.

"Изкушаващо е да добавите сол към храната си, защото тя е важна, но също така може да увеличи нивата на кръвната захар," добавя д-р Али. "Алкохолът повишава нивата на кръвната захар, така че е най-добре да ограничите приема му. Получаването на дневната доза упражнения може да помогне за увеличаване на производството на инсулин и намаляване на нивата на глюкозата."

Д-р Али също препоръчва да ядете пет до шест пъти на ден по-малко вместо три обилни хранения. "Това помага да се предотврати внезапното повишаване на нивата на глюкозата," обяснява д-р Али.

За да балансирате нивата на глюкозата като цяло, обърнете специално внимание на вашата диета. "Много храни и напитки могат положително или отрицателно да повлияят нивата на глюкозата," казва д-р Глад. "Например, храни, богати на фибри, като зеленчуци и бобови растения, забавят абсорбцията на захарта и помагат за поддържането на по-балансирани нива на кръвната захар. За разлика от това, преработените брашна и захарните храни и напитки, които са бедни на фибри, могат да причинят бързи повишения и спадове в кръвната захар, които често водят до допълнително натрупване на мазнини и повишени нива на кръвната захар."

Д-р Глад препоръчва разнообразна диета, която включва разнообразие от плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, семена и чисти протеини в комбинация с редовни упражнения.

Кога да се консултирате с лекар?

Според д-р Глад, трябва да посещавате лекар поне веднъж годишно, особено ако имате определени фактори, които ви поставят в по-голям риск от развитие на диабет, като:

  • Предишна история на анормални нива на глюкоза
  • Предишна история на гестационен диабет
  • Семейна история на диабет тип 1 или тип 2
  • История на сърдечно-съдови заболявания
  • Високо кръвно налягане (140/90 mm Hg или по-високо)
  • Нездравословни нива на холестерол
  • Ограничена физическа активност
  • Ако нивата ви на глюкоза излязат извън нормалния диапазон, може да се чудите дали трябва да се консултирате с лекар. Д-р Хенис казва: "Ако имате много високи нива на кръвната захар и също така изпитвате честа нужда от уриниране и продължавате да пиете течности, дори когато не сте жадни, трябва да се прегледате възможно най-скоро, тъй като тези са възможни признаци на диабет тип 2."

    Още: Това са двете най-добри напитки за понижаване на кръвната захар

    Ако имате ниски или високи нива на глюкоза, комбинирани с някой от гореспоменатите симптоми, трябва да обмислите консултация с лекар както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и да направите план с помощта на вашия лекар. "Работата с медицински специалист за разработване на план за оптимално здраве и превенция на хронични заболявания е идеална за всеки възрастен, независимо от здравословния статус," добавя д-р Глад. "Да ви обяснят какво означават вашите данни и какво можете да направите по въпроса е овластяващ опит, който предоставя карта за вашето здравно бъдеще."

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес