Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте тези напитки в жегата, за да избегнете сгъстяване на кръвта

03 юли 2024, 10:13 часа
Реклама

Руският диетолог д-р Юлия Чехонина споделя, че горещо време трябва да пиете напитки, обогатени с витамини и минерали. Експертът споделя, че в горещините е необходимо да се помогне на тялото да поддържа водно-електролитния баланс, тъй като губи много минерали чрез потта. Именно поради дехидратацията има опасност от сгъстяване на кръвта в горещините и склонността й да образува кръвни съсиреци.

Напитките, които трябва да се пият в жегата

„В горещо време са желателни напитки, обогатени с витамини и минерали: те ще ви позволят бързо да попълните загубите от топлината и да поддържате водно-електролитен баланс. Можете например да използвате „ефервесцентни“ таблетки с набор от витамини и минерали“, съветва лекарят.

Какво да пием през лятото освен вода и защо ледът в чаша е лоша идея

Д-р Юлия Чехонина също препоръча жаждата да се утолява с минерална вода, която помага на тялото да възстанови консумираните минерали (например магнезий и калий). Когато избирате минерална вода, трябва да вземете такава с етикет "трапезна вода" или "лечебна трапезна вода".

Сред напитките, които трябва да се пият, за да се избегне сгъстяването на кръвта в горещините, д-р Чехонина посочва и вода с лимон, мента или босилек, както и натурални ферментирали млечни напитки и кисели млека без захар.

Експертът определя алкохолните напитки, енергийните напитки и подсладената газирана вода във всичките й варианти изключително вредни в горещото време. Употребата им само увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци поради загуба на течности и сгъстяване на кръвта, подчертава експертът.

Последици от недостатъчното пиене на вода

Но какво се случва с човешкото тяло, ако му липсва чиста питейна вода? Първо, водно-солевият баланс е нарушен, което може да провокира образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур, а също така се отразява негативно на състоянието на ставите.

Липсата на вода в организма може да увеличи риска от развитие на артрит и артроза, тъй като хрущялната тъкан на ставите става твърде плътна, губи еластичност и количеството на синовиалната течност, която "смазва" ставите, намалява.

Дефицитът на вода води до повишен вискозитет на основните телесни течности, предимно на кръвта. А това е повишен риск от инсулти, инфаркти, тромбози, разширени вени и хемороиди – състояния, някои от които опасни не само за здравето, но понякога и за човешкия живот.

Липсата на вода има пагубен ефект върху храносмилането. Процесите на производство на храносмилателни ензими се забавят, стомашно-чревният тракт работи наполовина, храната се задържа дълго време в червата, започват процеси на ферментация и след това възпалителни процеси. Често липсата на вода в тялото причинява хроничен запек.

При липса на вода стомашният сок става прекалено концентриран, което може да доведе до развитие на гастрит с висока киселинност и дори стомашни язви.

Кожата страда много от липсата на вода. Този най-голям по площ орган от човешкото тяло се снабдява с влага на остатъчен принцип, след като вътрешните органи и системи са получили своята порция вода. Кожата бързо губи своята еластичност, изтънява, придобива нездрав, уморен сивкаво-жълт цвят и лесно се образува бръчки. Така липсата на вода причинява видими признаци на стареене.

Липсата на влага прави косата и ноктите ни по-слаби и чупливи. Дехидратацията нарушава функционирането на отделителната система и възпрепятства полезните процеси на „самопочистване” на организма. При липса на вода през горещия сезон се увеличава вероятността от топлинен удар.

Всичко това са сериозни и убедителни аргументи в полза на ежедневното и задължително пиене на вода.

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес