Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Райчев: Доган е любов и уважение

03 юли 2024, 12:07 часа
Реклама

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет. Бойко Борисов предприе единственото логичното действие.

Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.

"Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им разрешим да се договорят, но на принципна основа. На страната не ѝ трябват още едни избори, но на тези в парламента – съвсем не им трябват", подчерта социологът.

Още: "Времето е за държавници": Борисов не вярва кабинетът му да мине (ВИДЕО)

Андрей Райчев вижда надценяване на ролята на американското посолство в политическия живот на страната ни. Той обясни, че нещата не се случват по сценария "досега ние подкрепяхме, сега си викнете хората и им кажете да ни подкрепят". ПП-ДБ нямат полезен ход, обясни той.

"Христо Иванов беше много силна фигура. Неговото излизане личи с просто око. Те в момента се варят в собствен сос. Представях си, че Радан Кънев ще заеме неговите позиции, но той се оттегли. Имаме една партия, която ген. Атанасов ръководи пряко", обясни още той и коментира:

"ПП просто не знаят какво да правят. Тяхното чувство за уникалност – че са призвани да ръководят България, а не да участват в управлението, е проблемът".

"Борисов прави най-силното възможно правителство. Пуснал е най-силните си играчи. Прави го не толкова като послание към България, колкото към своите", подчерта той и коментира процесите в ДПС.

Още: Илхан Андай за войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган - Резултатът е 45:2

"Първо, че има война между Пеевски и Доган. Другата е, че Пеевски, заедно с Доган, прави реформа. Мисля, че е второто. Ахмед Доган играе ролята на мълчаливото ченге. Не ми се вярва, че Пеевски сменя хора на своя глава. Авторитетът на Доган е много по-голям в тази партия. Той е любов и уважение".

Българското политическо пространство в момента е осакатено, обясни Райчев и посочи, че причина за това е липсата на силна лява или лявоцентристка формация.

"Президентът е единствената фигура, около която изглежда възможно да се построи такава формация. Докато това не стане, политическият ни живот ще бъде ненормален, защото имаме хиперразвит център и две много малки крила". Социологът обаче не вярва "президентът да се обвърже със случайната динамика на тези избори".

Не мисля, че третият мандат е абсолютно невъзможен, посочи още Райчев.

Още: "Аз съм председател на ДПС": Пеевски се опълчи на Доган за кабинета

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес