Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямата партия в Европарламента иска промяна на забраната на ДВГ

03 юли 2024, 13:48 часа
Реклама

Европейската народна партия, най-голямата законодателна група в Европейския парламент, ще се стреми да отмени или поне да отслаби планираното от ЕС за 2035 г. постепенно премахване на автомобилите с емисии на CO2, показва проектодокумент, цитиран от агенция „Ройтерс“.

ЕНП спечели най-големия дял от всички законодателни групи на изборите за Европейски парламент миналия месец със 188 от общо 720 депутати, циментирайки влиянието си в Асамблеята на ЕС.

На среща в Португалия тази седмица депутатите от групата обсъждат политическите приоритети за следващия петгодишен мандат на Европейския парламент. Сред тях е „преразглеждане на правилата за намаляване на CO2 за нови автомобили и микробуси, за да се позволи използването на алтернативни горива с нулеви емисии след 2035 г.“.

Още: Полша атакува в Европейския съд забраната на автомобили с ДВГ

Миналата година ЕС прие политика, която ще забрани продажбите на нови автомобили с емисии на CO2 през 2035 г., като на практика ще прекрати продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, работещи с бензин и дизел.

Европейската комисия обаче обеща да създаде законен път за продажба на нови автомобили, които се движат само с „е-горива“ – синтетични горива, които могат да се използват в автомобил с двигател с вътрешно горене вместо бензин – да продължи след 2035 г., след Германия поиска това освобождаване.

Това може да позволи на производителите на автомобили да разработят и продължат да продават нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, които работят само със сертифицирани CO2 неутрални горива и са оборудвани с технология, предотвратяваща стартирането им, когато са заредени с бензин или дизел.

ЕНП не уточни по какъв начин би искала да се промени политиката за CO2 в автомобилите. В документа се добавя, че групата иска да „преразгледа забраната за двигатели с вътрешно горене и да разработи авангардна технология за двигатели с вътрешно горене".

Още: ЕС ще позволи автомобилите с ДВГ и след 2035 година

Проектодокументът, ако бъде приет от ЕНП, ще окаже натиск върху Европейската комисия Урсула фон дер Лайен - която принадлежи към групата на ЕНП - относно това как ще управлява зелената програма на Европа, докато търси одобрението на мнозинството от депутатите в ЕС за втори мандат в нейната роля.

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на групата на ЕНП, за да осигури мнозинство - но тя е изправена пред предизвикателството да трябва да спечели групи, включително социалистите и демократите, които се противопоставят на отслабването на политиките на Европа за борба с изменението на климата.

Още: В Италия поискаха референдум за забраната на бензина и дизела

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес