Как да предпазите двигателя от прегряване в жегите?

11516
Как да предпазите двигателя от прегряване в жегите?
Снимка: Autocentre

Защо някои коли „кипват“ в горещо време, докато други не? Каква е причината и какво трябва да се направи, за да се гарантира, че един остарял двигател може да се справи нормално с топлината?

Какво е прегряване?

Всеки модел двигател има собствена работна температура. Той я достига известно време след стартиране и автоматично я поддържа през цялото пътуване. Обикновено този индикатор е в диапазона от 85 - 105 градуса C (Целзий). Да, цифрата може да надхвърли прага от сто градуса, с който сме свикнали - поради факта, че системата е запечатана, охлаждащата течност кипи в нея при температура над 100 градуса С.

Още: Лекари казаха за колко минути на слънце колата се превръща в печка

Когато температурата надвишава допустимата от производителя, двигателят се счита за прегрял, като в началния етап не е задължително да има външни признаци на „кипене“.

Снимка: Autocentre

Прегряването е много нежелателно за типичен автомобилен двигател, тъй като често води до сериозни. Освен това, за да го върнете в експлоатация, понякога са необходими сериозни ремонти. В края на краищата, ако двигателят работи известно време в прегрято състояние, главата на цилиндъра може да се огъне, върху буталата и цилиндрите могат да се образуват надрасквания и еластичността на буталните пръстени да намалее.

Още: Защо двигателят не трябва да се гаси веднага след спиране?

Какви са признаците за прегряване на двигателя?

Ако колата не е стара и добре поддържана, водачът няма навика да следи постоянно работата на двигателя и може да не забележи началото на този неприятен процес. Но в жегата и дори на добре натоварена кола е много полезно да наблюдавате приборния панел и поведението на колата.

Термометър или предупредителна лампа за прегряване

Ако стрелката върви вдясно от оптималната зона (няма значение дали скалата е маркирана с цифри или цветни сектори), това заслужава специално внимание. Ако тенденцията на движението му към ръба на скалата продължи, следва прегряване. Някои модели имат светеща крушка (символ) вместо термометър, който се активира при превишаване на температурата.

Още: Как да проверите двигателя преди покупка на кола?

Снимка: Autocentre

Пара над капака

Ако двигателят кипи или се нагрее много, клапан в капачката на радиатора (или разширителния съд) се счупва и горещ въздух или пара излизат в атмосферата. При ниска скорост това се забелязва лесно. Но имайте предвид, че този симптом не винаги се проявява.

Още: Как бързо да охладите прегрял двигател и да избегнете ремонт

Миризма на антифриз

Понякога по време на кипене през клапана в щепсела излиза малко охлаждаща течност. Когато е гореща, тя излъчва характерна миризма, която се усеща в купето.

Поведение на двигателя

В някои случаи прегрятият двигател частично губи мощност, колата започва да придърпва или пък сцеплението изчезва. Ако се появят такива симптоми, обърнете внимание на таблото.

Защо двигателят прегрява?

Има много причини за прегряване и повечето от тях са уместни не само в горещо време. Представяме ги по ред на вероятност.

Ниско ниво на антифриз. Има много причини, един резултат;

Термостатът е заседнал. Малко устройство, скрито в дълбините на охладителната система, може да се заклещи в положение „студен двигател“. Ето защо антифризът не попада в радиатора;

Повреда на вентилатора на радиатора. В съвременните автомобили обикновено има електрическо задвижване, при което двигателят, предпазителят и окабеляването се повредят. Ако вентилаторът се задвижва от ремък, проверете състоянието му;

Запушване на външен радиатор. По правило радиаторът на двигателя се намира под капака в пакет с други топлообменници - климатика и скоростната кутия. Това допринася за запушването на пчелните пити с тополов пух, малки листа, насекоми и др.;

Вътрешно запушване на радиатора. По-старата кола често има проблеми с отлагания в охладителната система. Така наречената „охладителна риза” на двигателя и тънките тръбички на радиатора се задръстват от котлен камък и продукти от разлагането на евтин антифриз.

Повреда на помпата. Сравнително рядък случай, причината за който е счупен задвижващ ремък или повреда на задвижващия двигател.

Снимка: Autocentre

Какво да правите, когато двигателят „кипи“?

Най-важното е да не отваряте капачката на радиатора (резервоара) на горещ двигател, защото нараняването е гарантирано! Ако има такава нужда (необходимостта от добавяне на антифриз), покрийте щепсела с парцал, завъртете го бавно и скрийте ръцете и лицето си;

Още: Кои са основните признаци на „убития“ двигател

Не изключвайте веднага двигателя, отстранете товара от него и го оставете да работи още половин минута или минута. При повечето модели помпата не изпомпва течност, когато двигателят е изключен, което само влошава ситуацията. Ако стане ясно, че температурата все още не пада (например, помпата е повредена или няма напълно антифриз), двигателят трябва да бъде спрян;

Включете печката на висока степен. Нагревателят ще освободи част от излишната топлина от двигателя в кабината;

Използвайте двигателна спирачка – ако ситуацията позволява, разбира се. При включена предавка (при автоматична скоростна кутия - в ръчен режим) отпуснете газта и оставете колата да се движи свободно;

Обадете се на вашия автомонтьор и се консултирайте с него за по-нататъшни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

До 2030 г. мощен автомобилен пазар ще превземе 1/3 световния

Флагманският SUV на BMW може да остане без наследник

С какви обувки не трябва да се шофира?

Продажбите на Tesla Model Y в Европа се сринаха

Как да удължите живота на турбината на двигателя?

Новата хиперкола на Bugatti вдига 445 км/ч

Спад на регистрираните нови автомобили в ЕС през май, в България обаче има ръст

Китайските производители отговориха на европейските мита

Лекари казаха за колко минути на слънце колата се превръща в печка

Китайци започнаха да произвеждат коли в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com