Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев за НАТО и "кеша" за Украйна: "Няма как България да се превърне в безсрочен донор" (ВИДЕО)

05 юли 2024, 13:54 часа • 36 прочитания
Реклама

"Няма как България да се превърне в безсрочен донор на Украйна, най-малкото защото трябва да бъдат предвидени средства в държавния бюджет, които да бъдат приети от народните представители. Ако те ги отхвърлят, не само без безсрочен, а въобще няма как да е донор."

Това заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в парламента по повод думите на президента Румен Радев преди предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон. Припомняме, че вчера държавният глава обяви, че е отказал да отиде на срещата на върха, защото никога не е заставал зад "неадекватни и безгръбначни позиции". И каза: "Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на Украйна до крайна победа".

По този повод премиерът Главчев беше категоричен, че финансови ангажименти от българска страна могат да се поемат, само след като се предвидят такива в закона за държавния бюджет. "Ако не бъдат утвърдени такива суми в държавния бюджет, няма как да бъдат отпуснати", заяви Главчев. Министър-председателят посочи, че в българската позиция за форума във Вашингтон е посочена индикативна сума от 80 млн. евро., но тази или каквито и да било суми могат да станат факт, само след като бъдат гласувани от парламента.

Още: "Законът е спазен": Главчев мълчи за назначените кадри на ДПС в областните управи

"Отиваме на Срещата на върха във Вашингтон с решенията на Народното събрание, които са приети досега, поемам ангажимент българската делегация да не излиза от рамките на тези решения", потвърди премиерът. Той припомни, че именно съобразно решенията на парламента страната ни предоставя военнотехническа помощ на Киев.

Премиерът приветства отправените в пленарна зала предложения България да бъде посредник в мирни преговори или в инициативи за мир. "Единственото, което трябва обаче да се подчертае е, че тези мирни преговори трябва да бъдат съобразени с международното право", отбеляза Главчев.

Кой говори за донорство?

Припомняме, че обвиненията на президента Румен Радев предизвикаха остра реакция и от изпълнителната, и от законодателната власт. 

"Без да има яснота какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война. Не знам дали са наясно какво значи за Украйна да воюва до самата победа. Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал никога, затова отказах да отида във Вашингтон", заяви Радев.

Още: Главчев пред НС: Няма да бъдат изпращани български войски в Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази своето притеснение, че някои политици се опитват да манипулират и да плашат българските граждани, че България ще изпрати военни в Украйна и че ще отпуснем кеш на тази страна. "Няма да позволим някой да плаши българите. Винаги съм казвал, че българските войници ще защитават само територията на България и в Украйна няма да ходят войници", подчерта той.

Относно помощта за Украйна съпредседателят на ДПС Делян Пеевски посочи, че това е създаване на страхове и говорене на глупости. "Има си позиция, няма такова нещо, всичко е обяснено. Да спрем с тези спекулации и да гледаме държавата да има управление. Няма да се дават пари, това ще е с приспадане", каза той

Председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов заяви, че тяхната партия е против военната помощ за Украйна и се обяви за провеждането на преговори. Според него България може да посредничи, но не отговори на журналистически въпрос как може да стане това, като ние не можем вече трета година да съставим редовно правителство. Той също така използва в изявлението си и пропутинската опорна точка "специална военна операция", който се използва от Русия и близки до нея среди за определянето на агресивната инвазия в Украйна.

Още: Споразумение в НАТО: Десетки милиарди за Украйна през 2025 г.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес