Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма лъжа - Ford Bronco ще ви закара навсякъде

01 юли 2024, 14:14 часа
Реклама

През последните години сегментът на истински офроудъри се сви за сметка на все по-популярните SUV. За щастие, на пазара останаха няколко истински машини, които могат да се справят с всякакъв вид терен при всякакви условия. Една от тях е Ford Bronco, който най-после се предлага на европейските пазари.

Това е една от онези коли, които бихте се обърнали да погледнете дори и да не разбирате нищо от автомобили. Той е внушителен, масивен и с ясно американско ДНК. Много малко са високопроходимите превозни средства, които могат да се похвалят с такова техническо оборудване и именно това е основната причина, която оправдава избора на тези, които искат да паркират такъв в гаража си. Другата е - да притежаваш нещо различно от всичко останало.

Още: Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Любопитното е, че Bronco се превърна в истинска икона зад океана, след като беше произвеждан в продължение на 31 години. Неочаквано обаче, през 1996 г. той беше спрян от Ford, което може да бъде отчетено като грешка, защото конкурентът Jeep Wrangler бързо зае опразнената ниша. Във Ford се усетиха и решиха да върнат модела в производство. Разработката му отне близо десетилетие и в крайна сметка Bronco се завърна през 2021 г. И което е по-важно - той запази рамната конструкция на предшествениците си, което е от основно значение за представянето му извън пътя.

След американската версия на пазара вече е и тази за Европа, при която има някои разлики. Ford Bronco вече е по-висок, отколкото широк, което е рядкост - 1,96 метра срещу 1,93 метра, докато дължината е малко над 4,80 метра (2,95 метра междуосие). От такава внушителна машина може да се очаква също толкова важно пространство на борда, както и достатъчно място в багажника, чийто обем е средният за категорията.

Всъщност, той побира 550 литра, като достъпът е лесен, благодарение на голямата врата с панта отстрани. Това улеснява товаренето и разтоварването, но може да бъде проблем при успоредно паркиране. Прагът е високо над земята, горната част е покрита с гумена преграда, а отдолу има малко двойно дъно. За закрепване на багажа има халки и куки, а задните седалки се сгъват в конфигурация 60-40. Има и контакт с 12V.

Още: Ford превърна Transit Connect в „дом на колела“

Мястото отзад е напълно достатъчно дори за високи хора, чийто колена обикновено докоснат предната седалка. Тук този проблем го няма, като това се отнася и за мястото по средата. В тунела няма вентилационни отвори, но са поставени от контакти за зареждане, включително много удобен домашен 230V.

Рационалност без излишни украшения - така може да бъде описан салона. За да бъде истински офроудър, вътре в Bronco има точно премерено количество технологии, като двата големи екрана на приборния панел и информационно-развлекателната система са потвърждение за това. Не бива да се забравя и практичния аспект - капаците са направени предимно от твърда пластмаса, но са проектирани да издържат на всякакви условия и дори разположението на клавишите и роторите потвърждава това, тъй като всички те са добре големи и покрити с гума, за да се използват удобно дори с ръкавици. Освен това така не се допуска навлизането на прах или мръсотия, когато излизате извън пътя.

Що се отнася до отделенията за съхранение, в центъра на тунела има два държача за чаши, докато пред скоростния лост е плочата за индукционно зареждане на телефона заедно с няколко гнезда за зареждане. Два други USB също могат да бъдат намерени в горната част на арматурното табло, като те са удобни например за свързване на външни устройства като камера или видеорегистратор. Връщайки се към отделенията, това под подлакътника е просторно, както и това пред пасажерската седалка.

Още: Ford ще участва в рали „Дакар” с пикап

Цялото това всъдеходно оборудване обаче не бива да ви заблуждава, защото Ford Bronco може да служи чудесно и като кола за всеки ден. Той се справя отлично с дупките в София, например, както и с високите бордюри, ако ви се наложи да преминавате през тях.

Е, това не е идеалното превозно средство за движение в трафика, тъй като предният капак е доста дълъг, а и разходът не е като на градска кола, но пък от друга страна с Bronco сте лесно забележим за околните и малцина от тях поемат риска да ви засекат.

В същото време видимостта е отлична, тъй като стъклените повърхности са големи, а квадратната каросерия и електронните системи като сензори и 360° камери са винаги точни и прецизни.

От мястото на водача буквално доминирате на пътя и седалката е много удобна, а връзката с педала и волана е добра, като на моменти можете да забравите, че сте зад волана на офроуд автомобил. Кормилното управление е леко и прецизно, а не директно, но това можеше да се очаква.

В същото време разполагате с достатъчно мощност, тъй като под капака има 2.7-литров, V6 бензинов двигател, който развива цели 335 к.к. и е съчетан с 10-степенна автоматична скоростна кутия, която успява да разпредели много добре въртящия момент от над 560 Нм. Вярно, че аеродинамиката не е сред силните оръжия на Bronco, но и няма как да бъде другояче с тази форма на каросерията.

Извън пътя - там, където асфалтът е заменен от пясък, чакъл и камъни, обаче Bronco дава всичко от себе си. Докато шофирате ви обзема чувството за свобода, защото усещате, че този автомобил ще ви закара навсякъде. Това е така, защото карате истински офроудър - шасито има странични и напречни греди, предната стабилизираща щанга може да бъде електронно изключена чрез натискане на бутон, за да се даде повече ход на предните колела и по същия начин можете да заключите двата диференциала за оптимално разпределение на въртящия момент.

Добавете към това възможността за преодоляване на потоци с дълбочина до 80 см, специфични амортисьори Bilstein и една система, която ви позволява да завъртите едно от предните колела, за да можете да завивате в много тесни пространства, и ще разберете защо този автомобил е истинска легенда.

Чрез големия ротор на централния тунел е възможно да изберете вида на терена, пред който сте изправени, за оптимално електронно управление, както и разпределението на сцеплението върху осите. По принцип задвижването е само на задните колела, но само с едно завъртане на контролера може да се премине към задвижване на четирите колела - 4WD. Третият вариант е само за тежък терен - 4WD L, при който система заключва единия мост и така се подобрява проходимостта.

Всичко това, разбира се, си има и цена, която не е никак малка. Bronco се предлага в два варианта на оборудване, но с един двигател . 2,7-литров V6 с двойно турбо и 335 к.с., съчетан с 10-степенен автомат.

Цените започват от 156 700 лева, което на някой може да му звучи прекалено. На фона на това, което се предлага на пазара, обаче сумата звучи напълно логично.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес