Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 2030 г. мощен автомобилен пазар ще превземе 1/3 световния

28 юни 2024, 13:09 часа

Очаква се китайските производители на автомобили да продължат бързо да се разширяват извън родната си страна и да достигнат 33% пазарен дял от глобалната индустрия до 2030 г., според нов доклад на консултантската фирма AlixPartners, цитиран от CNBC.

Реклама

Голяма част от растежа, от прогнозирания пазарен дял от 21% за тази година, се очаква да дойде извън Китай. Продажбите извън Китай се прогнозира да нараснат от 3 млн. тази година до 9 млн. до 2030 г., което представлява ръст от 3% до 13% от пазарния дял до края на това десетилетие.

Бързото разрастване на китайските производители на автомобили предизвика нарастваща загриженост сред утвърдение автомобилостроители и политиците в световен мащаб. Мнозина се опасяват, че по-евтините превозни средства, произведени в Китай, ще наводнят пазарите, подбивайки моделите, произведени в страната, особено що се отнася до електромобилите.

ОЩЕ: Китайските автомобилни компании искат до 25% данък за конкурентите си от ЕС

AlixPartners заяви, че очаква делът на китайските марки да расте на всички пазари в световен мащаб. Фирмата обаче добави, че очаква много по-малка експанзия в Япония и Северна Америка, включително САЩ, където е обявено 100% мито върху вносните китайски електромобили.

Снимка: iStock

„Китай е новият разрушител на индустрията – способен да създава привлекателни превозни средства, които са по-бързи за пазара, по-евтини за купуване, напреднали в технологиите и дизайна и по-ефективни за изграждане“, казва Марк Уейкфийлд, глобален ръководител на автомобилната и индустриалната индустрия практика в AlixPartners.

В Северна Америка китайските производители на автомобили се очаква да постигнат само 3% пазарен дял, предимно в Мексико, където се очаква едно на всеки пет автомобила да е китайска марка до 2030 г. В повечето други големи региони на света AlixPartners съобщава, че делът на Очаква се китайските производители на автомобили да растат експоненциално. Областите включват Централна и Южна Америка, Югоизточна Азия и Близкия изток и Африка.

ОЩЕ: Основателят на BYD обвини Европа и САЩ в нечестна игра

Делът на китайските марки в Китай също се очаква да нараснат от 59% на 72%, според AlixPartners. Производители на автомобилни като General Motors загубиха значителни позиции в Китай през последните години на фона на бързия възход на китайската местна автомобилна индустрия и компании като BYD, Geely и Nio.

В Европа, където китайските производители на автомобили бързо се разраснаха през последните години, пазарният дял на китайските автомобилни марки се очаква да се удвои от 6% на 12% до 2030 г., според AlixPartners.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес