Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Законът е спазен": Главчев мълчи за назначените кадри на ДПС в областните управи

05 юли 2024, 12:10 часа
Реклама

Назначенията на служебното правителство, в частност подмяната на областните управители и на ръководители на службите за сигурност, предизвикаха атаки срещу служебния премиер Димитър Главчев в Народното събрание.

Въпросът какво налага назначаването на кадри на ДПС начело на 6 областни управи, както и на 8 заместник-областни управители беше отправен към премиера по време на петъчния парламентарен контрол от няколко депутати.

Главчев обаче отказа да посочи конкретните мотиви за смените, като на няколко пъти заяви само, че лично той стои зад решенията и при всички назначения е "спазен законът". Още: Рокади: Служебното правителство смени още 7 областни управители

Пръв въпросът постави бившият министър на икономиката от "Продължаваме промяната - Демократична България" Богдан Богданов. Той попита дали назначенията, които в момента се изпълняват са координирани и как ще повлияят на управлението на страната. 

Главчев започна да чете справка от телефона си кое предходно служебно правителство колко областни управители е сменило, за да заключи, че "сравнението се налага от само себе си."

"Парцелиране на държавата"

Последва питане и от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. По неговите думи кадровите промени показват "парцелиране в държавата", защото според него "поне за пет от тези нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС,същото нещо важи и за заместник-областните управители." Още: Главчев би приел отново да е служебен премиер, ако няма кой друг (ВИДЕО)

"Или Вие сте решил самостоятелно, като министър-председател, да подарите на Пеевски пет областни управители ии горе-долу почти толкова заместник-областни управители или той има някакво влияние върху Вас или Вие имате зависимост от него, в резултат на което правите това, което той каже," се обърна Костадинов към Главчев.

В отговор служебният премиер лаконично заяви само, че винаги при решенията си "се е ръководител от законите и конституцията на страната."

Костадинов обаче настоя за повече аргументация кое точно е наложило смяната, тъй като според него " с оглед на това, което се случва в ДПС - разпадът и вътрешният конфликт в тази парламентарна група - това, което Вие правите, поставя под заплаха за националната сигурност."

"Аз не знам в коя партия какви процеси текат. Смятайте, че както би следвало да бъде, решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз, " отново лаконично отговори Главчев, но все така не обясни какви са мотивите зад назначенията. Още: "Можем да не се срамуваме от това, което правихме": Главчев изпрати служебния кабинет предсрочно

Рокадите в службите

Атанас Атанасов от ПП-ДБ поиска обяснения и за смените в службите - Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

"Няма нищо по-логично за мен служебно, надпартийно и безпристрастно правителство да придвижи смени на представители на службите, особено които са с изтекъл мандат, както и да вземе предвид ръководството на службите, да се съобрази с мотивите им за смяна на служители", отговори служебният премиер. Той добави, че при смените се е ръководил от това да продължи ефективната работа в службите. Въпросът обаче бил деликатен и не можел да даде повече информация.

На 19 юни правителството смени състава на ДКСИ, според Главчев заради изтекли мандати. Зам.-председателят на ДАНС Петър Петров беше освободен през април. Мотивът - Петров поставял под съмнение спазването на принципа на политическа неутралност, а с действията си уронвал престижа на агенцията. Още: Мартин Димитров: Чудя се на акъла на Главчев да назначи трима областни управители от ДПС

Заместник-председателят на ДАТО Димитър Костов пък бил освободен по преценка на министър-председателя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес