Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои миризми от двигателя не трябва да се пренебрегват?

04 юли 2024, 10:28 часа
Реклама

Докато двигателят загрява, в колата може да се появи неприятна миризма, която след това - при потегляне на автомобила изчезва. Много шофьори, които се сблъскват с това явление, често не му обръщат нужното внимание, а това може да е грешка, категорични са автомобилни механици.

Механик обясни кога разходът на масло не е повод за притесение

Например, появата на неприятна миризма може да означава, че бензинът попада в изпускателната система. Този проблем възниква поради неточно дозиране на гориво от електронния блок за управление, което от своя страна може да бъде причинено от неизправност на сензора, който измерва количеството въздух, влизащ в цилиндрите, или лош контакт на този сензор.

Ситуацията може да се коригира съвсем просто: трябва да преместите сензора или да го извадите и да го почистите от мръсотия. Ако проблемът наистина е в контакта, тогава след възстановяване на връзката миризмата при загряване вече няма да ви притеснява.

Още: Какво да направите, ако светне лампата на ABS

Понякога възникват ситуации, когато от изпускателната система излиза бял дим, придружен от сладникава миризма. Тези признаци може да показват, че антифризът изгаря в охладителната система. Причината за изтичане на антифриз често е издухано уплътнение на главата или в редки случаи микро пукнатини в самия блок на двигателя. И в двата сценария охлаждащата течност постепенно изтича от системата, смесвайки се с маслото и навлизайки в картера.

Ако проблемът не бъде коригиран, може да се стигне до основен ремонт на двигателя, като в някои случаи той може да бъде толкова скъп, че да не си заслужава. И да се окаже, че е по-изгодно да се купи нов двигател.

Как много шофьори убиват съединителя на колата си

Изгарящ аромат, подобен на миризмата на мотоциклети от времето на соца, показва наличието на моторно масло в изпускателната система. Ако след стартиране на двигателя от изпускателната тръба започне да излиза син дим, това може да означава сериозни проблеми с двигателя, които изискват внимателно разглеждане. Проверката на нивото на маслото в този случай е изключително важна. Ако двигателят започне активно да консумира масло, трябва незабавно да се свържете със сервиз, за да избегнете възможни сериозни повреди на устройството.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес