Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Най-добрата царевица за варене се познава по това

03 юли 2024, 10:02 часа
Реклама

Руският диетолог д-р Лидия Квашнина споделя основните правила за избор на вкусна царевица за варене. Експертът препоръчва да изберете пресни и млади кочани, но не забравяйте да запомните, че най-вкусната царевица ще бъде през август и септември.

Как да изберете най-добрата царевица за варене?

Също така е важно да се обърне внимание на цвета на продукта. Царевицата трябва да е светложълта на цвят. По-добре е да изхвърлите кочани, които имат петна и ожулвания. В допълнение, добрата зряла царевица има зърна, които са меки и еластични на допир, с еднакъв размер и кръгла форма, плътно прилепнали едно към друго.

Засаждане на царевица 2024 - кои са най-добрите дати

„При закупуване е по-добре да се даде предпочитание на царевица, която се продава с листа: те трябва да са свежи и зелени, а не изсушени“, споделя специалистът.

Ползите от царевицата

Противовъзпалителните и диуретичните свойства на царевицата позволяват включването й в диетата на хора с бъбречни проблеми. Тя спомага за ускоряване на метаболизма, укрепвахе на кръвоносните съдове и дори за възстановяването мускулите. 

„Царевицата е източник на диетични фибри, които са необходими за храносмилането и здравето на червата“, добавя гастроентерологът Аяру Кулакова.

"Само една чаша царевични зърна съдържа почти една пета от дневните ви диетични нужди от фибри. Царевицата съдържа незаменими и незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини, които са незаменими за метаболизма", допълва експертът.

Царевичните зърна намаляват вискозитета и плътността на жлъчката, намаляват нивото на билирубина в кръвта и имат хетеропротективни свойства. И при постоянна консумация на царевично масло, богато на витамин Е, се наблюдава разтваряне на жлъчните камъни и намаляване на нивата на холестерола в кръвта

Съдържащите се в царевичните зърн ензими предотвратяват риска от развитие на ракови клетки в дебелото черво. Това растение също участва активно в нормализирането на производството на полови хормони

Царевичното масло съдържа не само голямо количество витамин Е, но и витамин А. Тази комбинация е отлична за профилактика на заболявания на репродуктивната система. В допълнение, витамините имат положителен ефект върху кожата, косата и ноктите.

Съдържанието на селен в царевичните зърна намалява риска от развитие на злокачествени тумори, а холинът помага на клетките на организма да се обновяват по-активно.

Варената царевица съдейства за нормализиране на храносмилане и намаляване на подуването. Освен това, тя съдържа и фолиева киселина, което е основно вещество за нормалното развитие на плода по време на бременност.

Лекар разкри как царевицата влияе на кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес