Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краят на една приказка: Анди Мъри се сбогува с Уимбълдън

05 юли 2024, 17:11 часа
Реклама

Може би това не беше желаният край на великия Анди Мъри на Уимбълдън, но усещането беше такова. 37-годишният тенисист се сбогува емоционално, след като с брат му Джейми бяха победени в първия кръг на двойки мъже.

Анди Мъри се сбогува със "свещената трева"

Мъри, смятан за един от най-големите спортисти на страната си за всички времена, се завърна на мястото, където спечели двете си титли от Уимбълдън едва две седмици след операция на гърба. Тази контузия, една от многото, които измъчват шотландеца през последните години от забележителната му кариера, не позволи на Мъри да се появи за последен път на сингъл преди да се оттегли.

Но нямаше как да му попречи да излезе още веднъж на "свещената" трева на Уимбълдън и изглеждаше подходящо братята от Дънблейн да си партнират на двойки за първи път в турнир от Големия шлем. Те се изправиха срещу австралийския дует Ринки Хиджиката и Джон Пиърс, а свирепият състезателен дух на Мъри все още гореше ярко, когато светлината на Централния корт угасна.

Анди Мъри и Джейми Мъри

В публиката бяха съпругата на Мъри Ким, най-големите му дъщери София и Иди, майка му Джуди и баща му Уилям. Те всички се опасяваха от внезапния край на последния му Уимбълдън, 19 години след първия, когато той се спря, хващайки се за гърба, след няколко гейма. Въпреки това Мъри продължи и показа някои проблясъци на най-добрата си игра, с която стана първият британец от 77 години насам, спечелил Уимбълдън през 2013 г.

Хиджиката и Пиърс спечелиха със 7-6(6) и 6-4, и въпреки че Мъри все още трябва да играе на смесени двойки със сънародничката си Ема Радукану, това се оказа подходящ момент за отбелязване на края на кариерата на бившия номер едно в света.

Анди Мъри

Тенис светът се сбогува с Мъри

На корта излезе Сю Баркър, доайенът на спортните водещи на BBC, а бившите шампиони Новак Джокович, Мартина Навратилова, Кончита Мартинес и Джон Макенроу се присъединиха към тълпата британски играчи. На видеоекран беше пуснат монтаж на най-интересните моменти от кариерата на Мъри, а Джокович, Роджър Федерер и Рафа Надал - тримата велики играчи, с които Мъри се е изправял многократно през кариерата си - отдадоха почит.

След като избърса няколко сълзи, Баркър попита Мъри за някои от любимите му моменти - той посочи като най-приятни победата над Федерер на олимпийския финал през 2012 г. и втората си титла на Уимбълдън през 2016 г.

Въпреки че каза, че не се е насладил достатъчно на победата си над Джокович на Централния корт през 2013 г. - каза, че това е било стресиращо преживяване. Имаше дори някои комични откровения от страна на самооценяващия се шотландец, на когото му бяха необходими няколко години, за да спечели обичта на нацията си, но в крайна сметка бе приет в сърцата им.

"Ако можех, щях да играя вечно!"

"Чувствах много по-малко напрежение и се наслаждавах повече, а това беше любимият ми турнир от Шлема", каза Мъри за финалния си триумф на Уимбълдън през 2016 г. над канадеца Милош Раонич. "Не си спомням много от тази нощ. Изпих няколко питиета и за съжаление повърнах в таксито на път за вкъщи."

Анди Мъри

В по-сериозен план Мъри заяви, че му се иска да "играе вечно", но изтерзаното му от битки тяло, включително тазобедрената става, която изисква спасителна за кариерата операция през 2019 г., вече не го позволява.

"От физическа гледна точка сега е твърде трудно. Всички контузии се натрупаха. Обичам този спорт. Той ми даде толкова много, научи ме на много уроци през годините, които мога да използвам до края на живота си. Не искам да спирам, затова е трудно", завърши Мъри.

ОЩЕ: "Пас към миналото": Как Григор детронира Мъри, но бе отказан от Джокович от финал на Уимбълдън (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес