Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко вода трябва да пият възрастните хора в жегата?

05 юли 2024, 11:39 часа
Реклама

В горещините възрастните хора трябва да пият повече вода, да ядат леки храни и да избягват пряката слънчева светлина. Това споделя д-р Надежда Рунихина, главен гериатър на Московския департамент по здравеопазване.

По колко вода трябва да пият възрастните хора в жегата?

Според д-р Рунихина най-податливи на топлина са възрастните хора със сърдечно-съдови заболявания, диабет и респираторни проблеми. За да се облекчи състоянието им, те трябва да пият вода и да спазват режима на лечение.

Лекар: НЕ пийте студена минерална вода в жегата!

„В нормално време на възрастните жени се препоръчва да пият 1,6 литра чиста негазирана вода на ден и 2 литра на мъжете. При горещо време количеството му трябва да се увеличи с 200-300 милилитра. В същото време е по-добре да не пиете сладки напитки - те само ще увеличат жаждата", отбелязва гериатърът.

"Ако пиете малко вода в жегата, рискът от сърдечно-съдови инциденти, инфаркти и инсулти се увеличава", каза д-р Рунихина. 

„Трябва също така да избягвате да прекарвате дълги периоди от време на открито и тежка физическа активност. Вкъщи задължително проветрете стаята и включете климатика, ако имате такъв. По-добре е да седите навън на сянка“, казва експертът.

Освен това за възрастните хора е важно да се хранят правилно и да не претоварват стомашно-чревния тракт. Освен това трябва да избирате пресни продукти, посочва д-р Рунихина.

„Това могат да бъдат горски плодове, плодове, зеленчуци, ферментирали млечни продукти, нискомаслен кефир, извара. По-добре избягвайте тлъстото месо и други тежки храни”, посъветва гериатърът.

Общи препоръки за консумацията на вода

В зависимост от теглото на човек трябва да се коригира нивото на консумираната вода. За всеки 9 кг тегло трябва да консумирате около 0,25 литра вода на ден.

Средно възрастен мъж се нуждае от около 3 литра течност (това са 15 чаши от 200 ml и 12 чаши от 250 ml). За жена – 2,3 литра (около 12 чаши по 200 мл). Това са препоръките на Института по хранене. Освен това са необходими около 8 чаши чиста питейна вода, останалото е супа, чай, компот и др. 

Защо трябва да пиете вода? Факт е, че тялото трябва да положи допълнителни усилия, за да отдели консумиранаат течност. Тялото възприема като храна чай, кафе, мляко, компот и сокове. Нито една напитка не може да замени чистата вода за тялото. Не можете да замените водата със сладки газирани напитки, както и с алкохол, включително бира. Те водят до излишни течности в тялото и скокове на кръвното налягане.

В какви случаи е необходимо да се увеличи количеството вода?

Промените в режима на пиене зависят от климата, нивото на физическа активност, теглото на човека и наличието на хронични заболявания. Трябва също да вземете предвид дали човек яде много солени и сладки храни, колко чаши кафе пие на ден и дали приема диуретични лекарства. Водно-питейният режим на бременни и кърмещи жени също изисква корекции.

Ако човек спортува или работата му е свързана с физическо натоварване, което увеличава изпотяването, той се нуждае от допълнително количество вода (средно 400-600 ml). За професионалните спортисти обаче загубата на течност чрез потта може да достигне до 6-10 литра на ден, а за маратонците дори повече (2-3 литра на час). Натриевите йони излизат с потта, възниква хипонатриемия (намалено съдържание на натриеви йони в кръвта), което води до лошо здраве, главоболие и световъртеж, повръщане. Следователно, спортистите трябва да пият спортни напитки, които съдържат необходимите йони.

Кардилог: Правилното пиене на вода предпазва от кръвни съсиреци

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес