Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е идеалното тегло за жените над 40 години?

05 юли 2024, 11:26 часа
Реклама

Почти всяка втора жена забелязва появата на наднормено тегло след 40 години, съобщава изданието The Health Site. Често наддаването на излишни килограми се случва почти незабележимо - един и половина до два килограма годишно и привидно без видими причини при обичайния начин на живот и хранене.

Какво е идеалното тегло за жена след 40 години?

Според диетолозите, за да се изчисли „идеалното тегло“, е необходимо да се вземат предвид възрастта, височината, теглото на жената. За да изчислите какво трябва да бъде теглото ви, извадете 100 от височината си в сантиметри (до 40 години, 110). След това, две опции, в зависимост от типа на тялото, ако фигурата на жената е астенична (включваща тънки скелетни кости, обиколка на китката под 16 см, обикновено висока), извадете още 10% от получената стойност. Ако една жена има хиперстеничен тип тяло (нисък, набит ръст, широк таз и рамене, обиколка на китката над 18 см, тегло над средното), напротив, добавете 10%. По този начин може да се изчисли нормалното тегло.

Тези 9 навика разрушават женското здраве ден след ден

Разбира се, няма формула за идеално тегло за всеки, индивидуалните характеристики не са отменени. Посочената формула установява само границите на нормалното тегло, които са ориентир за правилна оценка на храненето и начина на живот.

Защо жените напълняват?

С наближаването на менопаузата настъпват хормонални промени. Производството на женския хормон естроген постепенно намалява. И за да компенсира недостига му, тялото търси заобиколно решение - този хормон започва да произвежда подкожна тъкан и жената започва да наддава. В допълнение, естрогенът (подобно на тестостерона) поддържа мускулната маса и плътността на костите. И ако има по-малко естроген, тогава мускулният обем е по-малък. Всичко това се отразява на консумацията на енергия. Хормонът лептин също влиза в действие. Контролира апетита и ситостта. Нивата на лептин намаляват при дефицит на естроген, което провокира глад, въпреки факта, че обективно все още има достатъчно енергийни резерви.

Метаболизмът се забавя, скоростта му намалява. Следователно, когато приема същото количество калории, както преди, жената изразходва по-малко от тях, отколкото преди.

Количеството мускулна тъкан намалява и изисква по-малко енергия за функциониране. Калориите, които не се използват за поддържане на дейността на мускулната тъкан, се съхраняват като мастна тъкан.

Много жени преди менопаузата имат повишена нужда от сладко. Честите закуски между основните хранения провокират повишаване на нивото на инсулин в кръвта, което от своя страна причинява синдром на инсулинова резистентност. Глюкозата не се абсорбира, не се преработва, а излишъкът й се отлага под формата на мазнини, често висцерални мазнини - натрупващи се около жизненоважните органи на коремната кухина и разположени под мускулите.

Често причината за повишена тежест е дисфункция на щитовидната жлеза. 

След 40 години е периодът, в който трябва да погледнете по-отблизо здравето и теглото си. 

Различават ли се симптомите на диабета при жените и мъжете

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес