Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От футболен фен, продавал сладолед, до премиер на Великобритания: Кой е Киър Стармър? (СНИМКИ)

05 юли 2024, 17:41 часа
Реклама

Преди три години сър Киър Стармър сериозно обмисляше да се откаже от поста лидер на лейбъристите. Партията му току-що беше загубила частичните избори в Хартлипул от консерваторите на Борис Джонсън - и то за първи път.

Превъртаме лентата до днес, 5 юли. Стармър стана едва петият човек в британската история, който извежда Лейбъристката партия от опозиция на власт. Така управлението на консерваторите няма да е факт за първи път от 2014 г. Риши Сунак подаде оставка, а Стармър вече е новият британски премиер.

Още: Киър Стармър е новият премиер на Великобритания (ВИДЕО и СНИМКА)

Трудно детство, но и много талант

Пътят на лидера на лейбъристите до "Даунинг стрийт" далеч не е лесен. Всъщност дълго време животът и кариерата му са вървели в съвсем различна посока. Той е израснал в градчето Окстед в семейство с още три деца. Отгледан е от баща си, който е производител на инструменти, и майка си, която е медицинска сестра и страда от инвалидизираща форма на артрит, известна като болестта на Стийл.

Сър Киър разказва за предизвикателствата по време на високата инфлация през 70-те години на миналия век. "Ако си от работническата класа, се страхуваш от дълговете", каза той по време на предизборната кампания. "Майка ми и баща ми се страхуваха от дългове, затова избираха сметката, която няма да платят".

В младежките си години Стармър бил обсебен от футбола. Бил е талантлив музикант и е учил да свири на цигулка, разказва BBC. Имал е и бунтарска жилка. Веднъж той и приятелите му са хванати от полицията да продават нелегално сладолед на френски плаж, за да съберат пари.

Още: Европейските борси тръгнаха нагоре след изборите във Великобритания

Кръстен на лидер на лейбъристите

Любопитен факт - името му е дадено в чест на първия лидер на Лейбъристката партия Киър Харди. Така може да се каже, че още от раждането си Стармър е свързан с лявата политика. Започва още в училище, когато се присъединява към Младите социалисти - младежкото движение на лейбъристите. След като завършва, сър Киър учи право в университета в Лийдс, а по-късно и в Оксфорд.

В Лийдс той е повлиян от инди музиката на 80-те години - от The Smiths и The Wedding Present до Orange Juice и Aztec Camera.

Биографът му Том Болдуин отбелязва, че любимата му напитка като студент е била смес от бира и сайдер - Snakebite. Обичал да си хапва чипс и къри.

Известно време след дипломирането си сър Киър живее над публичен дом в Северен Лондон. По-важното е, че си изгражда репутация на работохолик, която го превръща в успешен и изтъкнат адвокат по правата на човека. В същото време Стармър продължава да се занимава с лява дейност - като сътрудник на списанието "Социалистически адвокат".

Още: "Промяната започва оттук": Новият премиер на Великобритания Киър Стармър

По-скоро юрист, отколкото политик

Политиката обаче е страничен интерес и през следващите 20 години той се съсредоточава върху юридическата си кариера. През 2008 г. става главен прокурор на Англия и Уелс.

Имаше големи трудности - по време на коалиционното правителство от 2010-2015 г. той трябваше да извърши значителни съкращения, след като бюджетът на Кралската прокуратура беше намален с повече от една четвърт. Наблюдаваше и решения с висок обществен отзвук, сред които преследването на депутати във връзка с парламентарните им разходи след скандала от 2009 г. През 2014 г. юридическата работа на сър Киър беше възнаградена с рицарско звание.

Той обаче не изглеждаше доволен. В края на мандата си той призна пред BBC, че уязвимите жертви все още са подведени от правосъдната система.

Късна промяна в кариерата

Промяната в кариерата му настъпва едва на 52-годишна възраст. Стармър е избран за депутат от лейбъристите в Северен Лондон и печели с лекота. Той и предшественикът му Риши Сунак стават народни представители в един и същи ден. Това обаче не е щастлив период за Лейбъристката партия.

Консерваторите току-що бяха спечелили парламентарните избори и се очертаваше ожесточена битка, след като Джереми Корбин стана лидер.

Много е казано и написано за пътя на сър Киър от човек на задните места в парламента до лидер на лейбъристите, а сега и до "Даунинг стрийт". Но някои неща си струва да бъдат подчертани. Корбин направи Стармър министър на имиграцията в сянка, но това не продължи дълго. Той подаде оставка след по-малко от година - напусна след референдума за "Брекзит" заедно с други видни членове на партията - в опит да принудят Корбин да се оттегли. Когато това не се получи, Стармър се завърна в редиците на партията като министър в сянка по въпросите на "Брекзит".

Позицията на сър Киър спрямо Корбин се променяше с времето. През 2019 г. той беше помолен в предаването BBC Breakfast да повтори изречението "Джереми Корбин би бил чудесен министър-председател". И го направи. Няколко месеца по-късно заяви, че "на 100%" стои зад г-н Корбин и работи с него за спечелването на общите избори. Докато други отказваха да служат при Корбин, Стармър остана в лагера му и помогна лидерът да бъде убеден да подкрепи втори референдум за "Брекзит" на изборите през 2019 г.

Още: Лейбъристите принуждават фирмите за изкуствен интелект да споделят данните от изследванията си

Този вот бе катастрофа за лейбъристите. Корбин се оттегли, а сър Киър спечели надпреварата да го замести като лидер. Но когато пое поста, много хора смятаха, че Борис Джонсън е обречен да управлява известно време. Мнозина виждаха в Стармър лидер, който може да помогне за възстановяването на Великобритания, но малцина смятаха, че той е човекът, който ще върне лейбъристите на власт.

Те изоставаха от консерваторите на Борис Джонсън в социологическите проучвания през по-голямата част от 2020 и 2021 г., когато се проведоха частичните избори в Хартлипул. Но това започна да се променя след първите съобщения за партита на "Даунинг стрийт" по време на пандемията, когато бяха въведени строги ограничения за социалните събирания.

През ноември 2021 г. лейбъристите вече изпреварваха консерваторите. Преднината им нарасна значително след минибюджета на Лиз Тръс, който доведе до оттеглянето ѝ след само няколко десетки дни на поста, и оттогава е постоянна и значителна.

"Безмилостен" лидер

Съюзниците на Киър Стармър твърдят, че това не би се случило без големи промени в Лейбъристката партия. Сър Киър от време на време бил безмилостен, казват те.

Джереми Корбин беше изхвърлен от партията и в крайна сметка му беше забранено да се кандидатира за лейбърист. Икономическата политика беше затегната. Сър Киър прегърна британския патриотизъм. Всичко това допринесе за посланието му за промяна. Той прекара кампанията в твърдение, че е променил лейбъристите и че може да промени и страната.

Резултатът от изборите ще означава промяна и за семейство Стармър. Киър, който сега е на 61 години, се ожени за съпругата си Виктория през 2007 г. Нейното намерение е да продължи да работи за Националната здравна служба в областта на професионалното здраве, докато той изпълнява функциите на министър-председател.

Лейди Стармър е била забелязана на някои високопоставени събития, като речи на конференции, митинг миналата седмица и на концерт на Тейлър Суифт. Но е малко вероятно тя да играе толкова важна роля в обществения живот, както някои партньори на британските премиери в миналото.

"Притеснявам се за децата си. Това вероятно е единственото нещо, което ме държи буден - как ще ги предпазим от това", призна още през 2021 г. сър Киър Стармър.

Още: Съкрушителна победа за лейбъристите: Първи данни от екзитпола във Великобритания

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес