Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кремъл след срещата Орбан-Путин: Няма прогрес към начало на мирни преговори (ВИДЕО)

05 юли 2024, 18:09 часа
Реклама

Понастоящем няма предпоставки за начало на преговори за мир в Украйна, заяви пред репортери прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков след днешната среща между унгарския премиер Виктор Орбан и диктатора Владимир Путин.

Орбан заяви, че е на "мисия за мир" в Москва дни след като посети и Киев. В момента Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС, но ръководството на блока твърдо заяви, че унгарският премиер не може да говори с Путин от името на блока.

Още: Киев: Решението за визитата на Орбан в Русия е взето без съгласието на Украйна

"Засега няма никакъв напредък. Неведнъж сме казвали, че от страна на Киев няма желание за водене на преговори", твърди Песков и добавя, че от страна на Москва имало такова желание. Разбира се, руската пропаганда извърта темата с преговорите за мир - Украйна не иска да сяда на масата с Путин, защото той не зачита териториалната цялост и суверенитета ѝ, а де факто иска страната да се "демилитаризира" и да капитулира.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Путин пак повтори опорките си за мира

И на пресконференцията след срещата с Орбан издирваният от съда в Хага диктатор повтори своите безумни искания - 4 области на Украйна.

"Става дума за пълното изтегляне на всички украински войски от Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР), от Запорожка и Херсонска област. Има и други условия, но всичко това е предмет на доста подробно разглеждане в хода на евентуална съвместна работа", заяви руският диктатор след разговорите с унгарския министър-председател, цитиран от държавната агенция ТАСС.

Диктаторът каза, че Москва искала "пълно и окончателно завършване на конфликта".

Путин заяви също така, че Киев не желаел прекратяване на огъня, защото тогава няма да има военно положение и властта на Володимир Зеленски щяла да падне. Диктаторът продължи с опорките, че украинската власт е "нелегитимна". Самият Путин бе преизбран за президент с убийствена разлика и без реален конкурент на поредните фалшифицирани избори.

Още: Столтенберг: Орбан информира НАТО за посещението си в Москва

Орбан обеща да работи за мир в следващите 6 месеца

Европа се нуждае от мир и Унгария ще се бори за него по време на председателството на Съвета на ЕС през втората половина на годината. Това заяви Виктор Орбан след срещата си в Кремъл с Владимир Путин.

"Особеността на тази среща е, че тя се провежда по време на войната, в момент, когато Европа наистина се нуждае от мир. Това е най-важното нещо за Европа. Смятаме, че борбата за мир е основна задача по време на нашето председателство на Съвета на ЕС през следващите шест месеца", заяви ръководителят на унгарското правителство в позиция, която се различава от тази на ЕС, защото мир по правилата на Путин, според Запада, означава гарантирана бъдеща агресия.

Още: Орбан в стил "Иван Гешев": Унгария може да е инструмент в ръцете на Господ за мир

"Позициите на Русия и Украйна са много отдалечени една от друга, нужна е много работа, за да се приближим към завършване на конфликта", заяви още Орбан.

Още: "Специална среща": Орбан и Путин започнаха разговорите в Москва (ВИДЕО)

Той каза, че е обсъдил с Путин как да се постигне мир в Украйна и какъв е най-краткият път към това. Диктаторът обмислял "съществуващите мирни инициативи, прекратяването на огъня и преговорите, вижданията в Европа за войната".

Преди това Орбан беше в Киев, където предложи на Зеленски да обмисли спиране на огъня, за да се даде старт на мирен процес. Украинският лидер е отхвърлил идеята, защото това би означавало териториална отстъпка за Путин.

Още: Орбан за предложението към Зеленски за "прекратяване на огъня": Не му хареса много

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес