Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко бира може да се пие без вреда за здравето?

05 юли 2024, 11:52 часа
Реклама

Повечето от любителите на бирата са с наднормено тегло, така че се смята, че пиенето на напитката води до натрупване на излишни килограми. Но според изданието The Health Site това не е така. В 100 мл бира има само 45 kcal, малко повече в нискомасления кефир - 50 kcal на 100 грама. А кефирът се смята за диетична напитка. Следователно бирата може да се счита и за диетична.

А причините за появата на излишни килограми сред любителите на пенливата напитка може да са следните:

  • консумация на различни солени закуски с бира - крекери, ядки, чипс, пържени закуски;
  • неправилно хранене и заседнал начин на живот;
  • превишаване на препоръчаните дози бира;
  • здравословни проблеми;
  • липса на сън.

Учени: Бирата може да предпази от 2 коварни заболявания

Един литър бира съдържа същите калории като сто грама ядки. Когато човек консумира храната си с бира и натрупа излишни килограми, причината е във високото съдържание на калории в храната. Ако правилно определите дозата на бирата, наднорменото тегло няма да бъде заплаха за любителите на тази алкохолна напитка. Но си струва да се има предвид, че бирата подобрява апетита, защото инхибира секрецията на лептин, хормонът, отговорен за чувството за ситост. Следователно човек, който пие бира, ще яде много повече, защото няма да се чувства сит.

Колко бира можете да пиете, без да навредите на здравето си?

Около 10 мл чист алкохол се счита за безопасна доза алкохол. Това са приблизително 350 мл 5% бира. На мъжете е разрешено да пият 700 мл бира, а на жените - 350. Но си струва да се вземе предвид възрастта и здравословното състояние на човека.

Британската здравна служба смята 800 мл 5% бира са безопасни за мъже и 600 грама за жени. Тази доза се счита за безопасна, ако лицето няма здравословни противопоказания.

През седмицата мъжете могат да пият до четири литра бира, докато жените трябва да се ограничат до два литра напитка. Необходимо е тази норма да се разпредели през цялата седмица, без да се надвишава допустимата дневна норма, съветват още британски учени, цитирани от изданието.

Състав и хранителна стойност на бирата: какви са ползите от напитката за тялото

Ако бирата е натурална, направена от ечемичен малц, тя ще има само 4 компонента. Това са вода, малцова основа, мая и хмел. Съставът на бирата зависи от суровините, от които е направена напитката. Бирата може да бъде ръжена или пшенична.

Ползите от напитката се определят от микроелементите, които влизат в напитката от ечемика, който съдържа растителни протеини, мазнини и въглехидрати. Ечемичното зърно също е мощен източник на растителни фибри, които спомагат за нормалното функциониране на червата. В напитката има и други полезни вещества:

  • триптофан, лецитин, лизин и аргинин са незаменими аминокиселини, които имат положителен ефект върху всички системи на човешкото тяло.
  • витамини А, С, Е, Н и група В;
  • минерали - желязо, калций, магнезий, йод, цинк, мед, селен и калий.

Аминокиселините участват в синтеза на витамини и протеини, имат положителен ефект върху функционирането на нервната система и укрепват имунната система. Витамините и минералите са ключови за здравето, така че бирата може да се счита за здравословен продукт за човешкото тяло.

Лекар: Бирата и виното предпазват от това заболяване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес