Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоян Денчев: Доган ми каза, че ДПС е в опасност. Пеевски не си е премерил силите

05 юли 2024, 17:10 часа
Реклама

"Вчера Доган ми се обади, а не съм го чувал от 4 години и не съм го виждал от 5-6 години. Дори на рождените му дни съм го търсил, но никакъв отзив. Вчера ми звъни: как си какво си, нали виждаш какво става, в трудно положение съм, ако се наложи, ще помагаш. Това стана към 19 ч вечерта".

Това каза в интервю за Youtube канала на Ивелин Николов проф. Стоян Денчев, дългогодишен ректор на УНИБИТ и бивш депутат от ДПС и бивш главен секретар на Министерския съвет в правителството на Любен Беров.

Според него конфликтът в ДПС е реален, а Пеевски се е опитал да надскочи ръста си, но не е премерил силите си.

Още: Оставка на Пеевски искат във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган"

"Мисля, че г-н Пеевски е кадърен млад човек, който доказа своята кадърност в управлението на различни структури. Но доказа и някои други неща, които станаха известни на обществото с фалита на банката, в която той беше много близък приятел с Цветан Василев. Дано това нещо не се повтори с една българска партия, регистрирана според Конституцията на Република България и призната от съда като такава партия. Въпреки че на всички е ясно, че основата на тази партия са етническите турци", каза още проф. Денчев.

Според него, ако се посегне на Доган, регионите няма да останат мирни - "ще има реакции ще има от етническите турци и това ще доведе до катаклизми в обществото".

Още: Джевдет Чакъров: Бяха нарушени демократичните принципи в ДПС

По думите му Доган се е опитабл да сложи спирачки на Делян Пеевски чрез Джевдет Чакъров: "Но при цялото ми уважение към Чакъров, той не успя да покаже качествата, които да бъдат равностойни на качествата, които има Пеевски".

"Много пъти съм разговарял с него, когато той беше близък до Цветан Василев. Аз бях тогава почетен консул на Султаната Оман и защитавах интересите на банката пред хората, които я клеветяха, включително американското посолство", каза Денчев. 

На въпрос има ли вероятност Доган да го застигне съдбата на Цветан Василев, Денчев отговори: "Според мен - не. Тук етническият елемент е много силен". 

Още: "Кукловоди дискредитират демокрацията": Германски депутат иска Европа да спре Борисов и Пеевски

Дори Гюнер Тахир, който е опонент на Доган, както и Орхан Исмаилов, са готови да помогнат на Ахмед Доган.

"На Доган му дойде като гръм от ясно небе, тлеел е някакъв конфликт, но не е очаквал това. ДПС е негова рожба и ще я защити", посочи Денчев.

Според него евроатлантизмът на Пеевски е свързан със санкциите му по закона "Магнитски".

"Господин Пеевски не си е премерил силите и скочи повече, отколкото му позволява ръстът. Някой да те сложи за лидер и ти да се обърнеш после срещу него", отбеляза ректорът на УНИБИТ. По думите му не трябва да се изключва вероятността Пеевски да бъде отстранен от ръководството на ДПС.

"Това е характерология на Пеевски, той е такъв тип човек. Аз познавам майка му, която казваше още навремето: ние го готвим Делян да стане лидер на държавата и ни казваше: Гледайте, че това ще се случи", каза Денчев.

"Още хора ще се отделят от парламентарната група, без да бъдат гонени. Делян има позиции сред поне половината регионални лидери, които под различна форма ги е взел на своя страна, но те са на кантар, при зов за помощ те биха се отрекли от Пеевски и биха отишли при Доган", смята професорът.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес