Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витамин В12 - защо е важен и какво издава дефицита му

05 юли 2024, 12:11 часа
Реклама

Витамин B12 помага за поддържането на здравето на нервите и кръвните клетки, а също така насърчава образуването на ДНК.

Дефицит на витамин В12

Дефицитът на това хранително вещество може да има сериозни последици за здравето, включително да доведе до психични разстройства, безплодие и увреждане на нервите.

Сред най-честите неврологични симптоми на дефицит на витамин B12 е парестезията, състояние, което причинява усещане за парене, изтръпване или сърбеж в различни части на тялото, съобщава изданието The Health Site.

Хората, които имат дефицит на този витамин, също могат да получат атаксия, при която речта и двигателните умения започват да се влошават. Ако говорът ви е станал неясен, трудно пишете и трудно поддържате равновесие, трябва да се консултирате с лекар.

Витамин В12 - по колко трябва да се приема и в кои храни се съдържа

Другата и най-тревожна проява на дефицит на B12 е това, което учените наричат ​​„делириум“. Това е намаляване на когнитивната функция в резултат на спиране на ключови процеси в мозъка. Тези заблуди могат да се проявят като параноични мисли за преследване, слухови и зрителни халюцинации.

Какви са опасностите от дефицит на витамин B12?

Липсата на B12 води до срив в ДНК по време на възпроизвеждането на клетките, срив в синтеза на червените кръвни клетки - те се увеличават по размер и намаляват на брой. Това води до анемия, когато броят на червените кръвни клетки намалява и снабдяването на тъканите с кислород се нарушава. Без достатъчно кислород производството на енергия може да се забави, което води до слабост и умора.

При дефицит на B12 концентрацията на токсичната аминокиселина хомоцистеин се увеличава, което уврежда мозъка. Ниските нива на B12 и повишените нива на хомоцистеин са признати рискови фактори за деменция. Изследванията показват, че хората с деменция често имат дефицит на редица компоненти, включително В12.

Намалените когнитивни способности могат да бъдат признак за дефицит на B12 и при млади хора. Тъй като дефицитът на B12 е често срещан при по-възрастните хора и може да допринесе за деменция, поддържането на адекватни нива на този витамин е от решаващо значение за поддържане на мозъчната функция с напредване на възрастта.

Научните доказателства показват, че ниските нива на вит. B12 влияят на скоростта на развитие на остеопороза и фрактури на костите.

Симптоми на дефицит на витамин В, които не трябва да се подценяват

Важно: Статията не замества балансираноо хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес