Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко амнистира тежко болни престъпници

03 юли 2024, 13:46 часа
Реклама

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа закон за амнистия във връзка с 80-годишнината от изтеглянето на войските на Третия райх от Беларус. Документът е обнародван на официалния правен портал на страната.

Според документа непълнолетните, бременните жени, жените и мъжете с деца под 18 години подлежат на амнистия, с изключение на тези, които са извършили умишлено престъпление срещу непълнолетен. На амнистия подлежат и пенсионери, инвалиди от I и II група, лица с открита туберкулоза и онкологични заболявания, граждани, засегнати от Чернобилската катастрофа, лица, които са били ранени или болни при изпълнение на задълженията си по време на военна служба.

Амнистията обаче няма да засегне лицата, които са извършили повторно особено тежко престъпление или са признати за особено опасни рецидивисти.

Още: Лукашенко губи контрол над беларуската армия и си подготвя резиденция в Русия: Командирът на беларуския полк във ВСУ (ВИДЕО)

Решението за прилагане на амнистията се взема индивидуално за всяко лице.

Лукашенко не изключи възможността осъдените за размириците през 2020 г. също да бъдат освободени. 

Приемането на закона съвпада с Деня на независимостта на Беларус, който се отбелязва на 3 юли. На тази дата през 1944 г. Червената армия освобождава Минск от германска окупация.

Още: Арменски дипломат: Лукашенко мина всякакви граници. Минск най-после отговори

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес