Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо с възрастта по тялото и лицето се появяват много бенки и опасно ли е?

03 юли 2024, 14:12 часа
Реклама

Бенки - акцент, който придава чар на собственика си. Но какво да правим, ако започнат да се появяват твърде много?

Защо се появяват голям брой бенки по тялото?

Колкото и странно да изглежда, но през първите две години от живота си бебето няма бенки. Невусите започват да се появяват много по-късно, а най-активната фаза на растежа им се пада на пубертета (юношеството). Какви фактори влияят върху броя и размера на бенките?

- Промени в хормоналния фон. Това може да бъде причинено от юношеството, бременността, приема на силни хормонални лекарства, менопаузата, както и от заболявания на ендокринната система.

- Генетична предразположеност. Ако родителите ви имат голям брой невуси - не трябва да се паникьосвате, ако имате много родилни петна по кожата.

- Слънчевото лято е любимо време за появата на нови невуси. Защо? Основата на бенките - меланинът, който се активира при излагане на ултравиолетови лъчи. Когато човек прекарва дълго време на слънце, той получава голяма доза ултравиолетова светлина, като по този начин стимулира производството на меланин. Ето защо повечето бенки се появяват по откритите части на тялото: лицето, шията, ръцете, краката, раменете.

Как да разпознаем опасните бенки?

- Радиовълните и рентгеновите лъчи са чести провокатори на появата на нови бенки.

- Активиране на меланиновите клетки могат да предизвикат и дълбоките рани или ухапванията от насекоми.

Както можете да видите, има няколко причини, всеки човек ще може да идентифицира източника на своя проблем.

Ако увеличаването на броя на бенките е станало много бързо или някои невуси предизвикват безпокойство (увеличаване на размера, сърбеж, кървене, промяна в цвета), препоръчваме незабавно да се свържете със специалист: дерматолог-онколог. Лекарят ще прегледа всяко новообразувание и ще установи причините за тези или онези симптоми.

В повечето случаи бенките не предизвикват дискомфорт, но ако някои невуси са разположени в зони на триене (презрамки на сутиени, колани на панталони, четина и т.н.) - това може да провокира прерастването на доброкачественото образувание в меланом - раково заболяване. За да се предотвратят възможните последици, специалистите съветват да се отстрани бенката по един от следните начини:

- Лазерно отстраняване.

- Хирургично отстраняване.

- Отстраняване с течен азот.

- Отстраняване чрез коагулация с радиовълни.

Не забравяйте, че бенката е въпрос не само на естетика, но и на здраве. Козметикът няма право да отстранява невус, доверете здравето си на квалифицирани дерматолози.

Как да разпознаем реално опасните бенки за нас?

Необходимо ли е да се премахват такива бенки?

За това ни разказа Наталия Жаринова, козметолог, миколог, дерматовенеролог от Европейския медицински център (ЕМЦ).

С напредването на възрастта по кожата ни се появяват много различни новообразувания. Върху това оказват влияние генетичните особености, например идентифициран е ген, отговорен за появата на меланома, и физиологични причини, като например.

- слънчево греене,

- слънчево изгаряне,

- слънчево изгаряне, използване на солариум, както и чести механични травми или огнища на постоянно дразнене на кожата.

Доброкачествените образувания включват меланоцитни невуси (бенки), фиброепителни полипи (папиломи), себорейни кератоми, ангиоми (съдови образувания) и много други.

За навременна диагностика по правило е необходимо да се подлагате на това изследване веднъж годишно.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес