Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаете болки в бъбреците?

03 юли 2024, 11:00 часа
Реклама

Болката в бъбреците може да бъде обезпокоителен симптом, показващ редица потенциални проблеми - от инфекции до камъни или дори по-тежки състояния. Ранното разпознаване на бъбречната болка е от решаващо значение за навременната намеса и лечение. Ето ръководство за това как да разпознаете болката в бъбреците и да я разграничите от други видове дискомфорт в гърба или корема.

Местоположение на бъбречната болка

Бъбреците са разположени от двете страни на гръбначния стълб, точно под гръдния кош. Болката в бъбреците обикновено се проявява в гърба, между долните ребра и бедрата. За разлика от болките в долната част на гърба, които често са свързани с мускулите или гръбначния стълб, болките в бъбреците са по-странични и понякога могат да се разпространят отстрани (отстрани) или отпред на корема.

Характеристики на бъбречната болка

Характер на болката

Остра или тъпа: Болката в бъбреците може да бъде остра и силна или тъпа. Острата болка често се свързва с камъни в бъбреците, докато тъпата болка може да показва инфекция или друг проблем с бъбреците.

Постоянна или периодична: Болката при камъни в бъбреците обикновено е периодична и се появява на вълни, което е свързано с движението на камъка. За разлика от тях, болката при инфекции или други заболявания е по-постоянна.

Без да знаете, така разрушавате бъбреците си

Интензивност

Болката в бъбреците може да бъде интензивна и силна, като понякога води до гадене или повръщане, особено в случай на камъни в бъбреците. Хроничната бъбречна болка може да бъде по-малко интензивна, но постоянна, причиняваща дискомфорт за по-дълги периоди от време.

Свързани симптоми

Болката в бъбреците често е придружена от други симптоми, които могат да помогнат за разграничаването ѝ от други видове болка:

Промени в уринирането

Болезнено уриниране: Усещането за парене по време на уриниране може да означава инфекция на пикочните пътища (ИПП) или бъбречна инфекция.

Често уриниране: Повишената нужда от уриниране, особено ако е съчетана с болка, може да е признак за проблем с бъбреците.

Оцветена урина: Кръв в урината (хематурия) или мътна урина с неприятна миризма може да подсказва за бъбречна инфекция или камъни.

Системни симптоми

Треска и втрисане: Те са често срещани при бъбречни инфекции (пиелонефрит) и показват, че инфекцията може да се разпространява.
Гадене и повръщане: Често се свързват със силна болка в бъбреците, причинена от камъни.

Подуване

Подуването на корема, краката или глезените може да бъде признак на бъбречна дисфункция, тъй като бъбреците регулират баланса на течностите в организма.

За здрави бъбреци - ето какво трябва да правим

Рискови фактори и история

Разбирането на личната и семейната медицинска история може да даде представа за болката в бъбреците:

Лична анамнеза

Предишни проблеми с бъбреците: Лицата с анамнеза за камъни в бъбреците, инфекции на пикочните пътища или хронично бъбречно заболяване са по-склонни да изпитват болки в бъбреците.
Дехидратация: Недостатъчният прием на течности може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, които причиняват болка.

Семейна история

Генетичната предразположеност към камъни в бъбреците или някои бъбречни заболявания също може да увеличи риска от болки в бъбреците.

Кога да потърсите медицинска помощ

Болката в бъбреците не трябва да се пренебрегва, особено ако е силна или е придружена от други тревожни симптоми:

Силна болка: Интензивната, инвалидизираща болка изисква незабавна медицинска оценка.
Висока температура: Треска над 38,3°C, особено с втрисане и треперене, изисква незабавна медицинска помощ.
Устойчиви симптоми: Всяка упорита болка, промени в уринирането или подуване трябва да бъдат прегледани от медицинско лице, за да се изключат сериозни състояния.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес