Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е втора в ЕС по ръст на производствените цени в промишлеността

03 юли 2024, 14:24 часа
Реклама

Производствените цени в промишлеността (PPI) са намалели през април спрямо май с 0,2 на сто в еврозоната и с 0,3 на сто в ЕС. Това показват според първите оценки на Евростат, публикувани на сайта на агенцията. 

Къде цените се увеличават и къде спадат?

Най-голям месечен спад на цените на производител на промишлена промишленост спрямо предходния месец е регистриран в Хърватия (-4,1 на сто), Гърция (-2,9 на сто) и Швеция (-1,8 на сто).

Още: Промишленото производство спада на годишна база в България и ЕС

Най-голямо увеличение пък се наблюдава в Ирландия (+7,7 на сто), България (+4,5 на сто) и Естония (+2,1 на сто).

През май 2024 г. в сравнение с май 2023 г. цените на производител в промишлеността са се понижили с 4,2 на сто в еврозоната и с 4,0 на сто в ЕС.

Най-големият годишен спад на производствените цени спрямо май 2023 г. на промишлеността е отчетен в Словакия (-20,7 на сто), Полша (-6,8 на сто), Франция и Латвия (и двете -6,7 на сто). Най-голямо увеличение се наблюдава в Люксембург (+17,7 на сто), Швеция (+1,3 на сто) и Чехия (+1,0 на сто).

Цените на производител в еврозоната през май спрямо април са нараснали в сектора на междинните и капиталови стоки с 0,1 на сто. Същото е увеличението при недълготрайните потребителски стоки.

Още: Производствените цени намаляват и през май

Намаляват с 1,1 на сто цените в енергийния сектор и на дълготрайните потребителски стоки.

В целия ЕС на месечна база производствените цени в промишлеността нарастват с 0,1 на сто при междинните стоки и капиталовите стоки. Отчита се намаление с 0,2 на сто при дълготрайните и недълготрайните потребителски стоки. Енергийните цени се понижават с 1 на сто на годишна база през май.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес