Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЦ "Козлодуй" и БЕХ размениха директорите си

05 юли 2024, 11:28 часа
Реклама

Иван Андреев, който оглавяваше Българския енергиен холдинг (БЕХ), с решение на съвета на директорите на БЕХ става директор на АЕЦ "Козлодуй", а Валентин Николов, който до вчера беше изпълнителен директор на атомната централа стана изпълнителен директор на БЕХ, заедно с Галина Тодорова.

Така Андреев и Николов на практика размениха постовете си.

Решение да бъде сменено ръководството на БЕХ взе в края на миналия месец служебният министър Владимир Малинов като мотиви за смяната не бяха обявени.

В момента АЕЦ "Козлодуй" работи с наполовина натоварени мощности, заради ремонт на шести блок. Причината - проблеми в един от четирите парогенератори на блока. След спирането на мощността обаче се стигна и до инцидент в АЕЦ-а, при който изтекоха близо 8,5 кубика радиоактивна вода в херметически затворено пространство, припомня БНТ.

Още: Енергийният министър потвърди за теча на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй", има и наказани служители (СНИМКИ)

Новият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев вече е оглявал централата. Бил е и заместник-директор на ядрената мощност. Кариерата му започва именно в "Козлодуй" през 1990 година, като е работил в пети и шести блок на централата. Бил е директор "Развитие и модернизация" в АЕЦ.

Още: Атомен физик: Нещо се е случило в АЕЦ „Козлодуй“, но защо няма изявление

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес