Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Желязков: Целта на кабинета ми е ефективно управление

03 юли 2024, 13:20 часа
Реклама

Предложеният от мен състав на проектокабинет с мандата на ГЕРБ цели да възстанови ефективното управление. Това заяви номинираният за министър-председател Росен Желязков, който представи структурата и персоналния състав на проекта за кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС пред Народното събрание. 

Припомняме, че в понеделник ГЕРБ номинира председателя на 49-ото Народно събрание за премиер. В състава на проектоправителството влизат ярки партийни лица като Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова, Делян Добрев, Красен Кралев и Любен Дилов. От служебния кабинет се предлага да останат Атанас Запрянов, Калин Стоянов, Георги Гвойздейков и Мария Павлова. Още: "Не мога да слушам лъжи": Бойко Борисов напусна пленарна зала (ВИДЕО)

"Предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат", заяви Желязков.

Основната цел на правителството по думите на Желязков: да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят 3 дефицита - на легитимността, на целеполагането и правоприлагането.

"Липсата на енергия за нови конституционни промени предпоставя интензивно развитие на основните институционални системи с по-висока степен на консенсус. По-висока от съблазнителните модели на удряне по масата и кабинетни кадрови нагони", обяви той в речта си, в която представи програма като за пълен мандат въпреки декларацията, че липсва политическо или "плаващо" мнозинство.

Той предупреди, че държавата е напът да изпадне в криза на държавността заради липсата на лидерство и отговорност, и експериментите с неясен смисъл. Даде за пример, че от 15-те парламентарни избори от 1989 г. насам само 4 са редовни. Още: "Времето е за държавници": Борисов не вярва кабинетът му да мине (ВИДЕО)

"Всичко това доведе до дезинтересиране на обществото и няма доверие, за да дава доверие. Това представлява умора, липса на интерес и гласуване само на твърдите ядра. Пред нас има два пътя за развитие - лесният е пътят на разделението, трудният е този на единението, който дължим заради основните задачи, които предстоят пред държавата", заяви Желязков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес