Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 храни, които ще поддържат щитовидната ви жлеза здрава

24 септември 2024, 10:00 часа

Щитовидната жлеза е най-важният ендокринен орган, чиято функция се определя от сложна система от хормони. Това е много малка, но много мощна жлеза, с форма на пеперуда и разположена в основата на шията. Може да се нарече своеобразен контролен център за хормоните, които регулират настроението, метаболизма, сърдечната честота, температурата и дишането.

Щитовидната жлеза произвежда два основни хормона - Т4 (известен като тироксин) и Т3 (известен като трийодтиронин). Той работи в тандем с хипофизната жлеза, която се намира под мозъка в основата на черепа. Ако сигнализира, че тялото се нуждае от повече или по-малко от определен хормон, хормон, наречен TSH, се освобождава и се свързва с щитовидната жлеза, за да й каже кои хормони да освободи. Ако тялото функционира правилно, всички тези хормони са балансирани.

Има две основни заболявания на щитовидната жлеза, които възникват, когато тези хормони са в дисбаланс. Хипотиреоидизмът възниква, когато тялото произвежда твърде малко хормони на щитовидната жлеза. Въпреки че симптомите на това състояние могат да варират, чувството за умора, наддаването на тегло, запекът, подпухналото лице и мозъчната мъгла са често срещани. Това може да се дължи на различни фактори - от йоден дефицит до следродилен тиреоидит.

Е, хипертиреоидизмът възниква, когато тялото произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Обикновено това състояние включва проблеми със съня, мускулна слабост, хиперактивност, чувство, че винаги е горещо и повишена раздразнителност. Може също да бъде свързано с множество аномалии, от излишък на йод и възпаление на възли на щитовидната жлеза до тиреоидит и болест на Грейвс.

Здравето на щитовидната жлеза може да бъде повлияно не само от гените, но и от околната среда и начина на живот, включително диета. Има някои невероятни богати на хранителни вещества храни, които могат да помогнат за поддържане на функцията на щитовидната жлеза.

Важно е да запомните, че няма един единствен лек за проблеми с щитовидната жлеза и дори храненето няма да промени напълно картината. Ако имате нарушение на щитовидната жлеза, най-добре е да посетите ендокринолог, който може да ви помогне да разберете по-добре състоянието си и вероятно ще предпише лекарства, в допълнение към препоръките за определени промени в начина на живот. Въпреки това, включването на по-здравословни навици за сън, рутина за управление на стреса, редовни упражнения и балансирана диета в ежедневието ви е също толкова важно.

„Само храните не могат да излекуват проблеми с щитовидната жлеза“, казва диетологът Джули Харис. „Въпреки това, комбинация от хранителни вещества и лекарства може да помогне за възстановяване на функцията на щитовидната жлеза и намаляване на симптомите.“ Мощните антиоксиданти, полезните за сърцето мастни киселини и фибрите наистина могат да направят разлика в цялостното ви здраве.

Освен това консумацията на противовъзпалителни храни може да има известно въздействие върху здравето на щитовидната жлеза. Яденето на храни, които намаляват възпалението, може да помогне на хората с автоимунни заболявания като болестта на Грейвс или Хашимото да се почувстват по-добре, според диетологът и автор на The Candida Diet Lisa Richards. „Нездравословното или небалансирано черво води до много негативни последици за здравето, включително лоша имунна функция“, казва Лиза. — Нарушенията на имунната система — автоимунни заболявания — са предимно възпалителни по природа. Червата играят важна роля за поддържането на здрава щитовидна жлеза и контролирането на възпалението. Консумирането на суперхрани, богати на полезни за червата хранителни вещества като антиоксиданти и фибри, може да помогне за облекчаване на заболяванията и симптомите на щитовидната жлеза.

Фибрите се считат за важен „строителен материал“ за тялото, което допринася не само за загуба на тегло, но и за подобряване на тялото.

Противовъзпалителните храни включват:

  • мазна риба (като сьомга и херинга);
  • ядки;
  • семена;
  • горски плодове;
  • зехтин.

Е, някои от най-полезните за щитовидната жлеза лакомства включват храни, пълни с антиоксиданти, фибри, витамин А, витамин С, магнезий, калий, цинк и селен:

  • тиквени семки;
  • Бразилски орех;
  • боровинка;
  • черен шоколад (70 до 85 процента какао);
  • ябълка;
  • яйца.

Яденето на 300 г сушени тиквени семки на ден е здравословен начин да задоволите ежедневните си нужди от цинк, минерал, който е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза. Боровинките са богати на фибри и антиоксиданти, наречени полифеноли, които могат да неутрализират свободните радикали, които причиняват увреждане на тялото при хора с проблеми с щитовидната жлеза. Черният шоколад също така съдържа значителни количества антиоксиданти, които предотвратяват и лекуват увреждане на клетките, причинено от свободните радикали, свързани с токсините и стреса. Яйцата от своя страна съдържат триптофан и тирозин, които поддържат здравето на сърцето и имат противораково действие, както и антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, йод и селен. Ябълките премахват токсините (включително метали) от тялото, но е по-добре да ги ядете с кората.

източник: https://www.marieclaire.ru/krasota/11-produktov-dlya-zdorovya-shitovidnoi-zhelezy/

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес