Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя подправка от кухнята е най-полезна за ГРАДИНАТА?

13 април 2022, 15:32 часа
Реклама

Във всяко едно домакинство може да се открие пакетче със сода. Този прах се използва при направата на редица тестени изкушения. Освен широко разпространена в кулинарията, содата има и доказани ползи за всяка една градина. Минимални количества от нея са напълно достатъчни, за да подхранят растенията и да ги предпазят от унищожаване.

Най-хубавото е, че содата е напълно безвредна и това значи, че може да бъде използвана както за младите растения, така и за разсада. Няма за какво да се тревожите, когато я използвате.

Смесете 2 с.л. сода за хляб с 10 литра гореща вода. Разтворът е изключително подходящ за богата реколта от краставици. Зеленчукът ще бъде подхранен до неузнаваемост.

Соден разтвор и краставиците ще полудеят от цъфтеж

От този разтвор се използва около половин литър за всеки корен. Краставиците се подхранват при сухо време и ако са отглеждани на открито, а не в парници.

В случай, че краставиците са засегнати от мана, тогава трябва да приготвите един по-различен разтвор. В 10 литра вода се разтварят 50 грама сода и 50 грама сапун. Подхранването се извършва листно. За да спасите растенията и да сте сигурни, че те са се излекували напълно, ще се наложи да направите това 3 пъти.

Ако решите да използвате содата като тор, трябва наистина да внимавате, защото когато разтворът е много концентриран, това може да доведе до сериозно увреждане.

Съвет от опитен градинар: Напръскайте градината със СОДА през есента и вижте какво ще се случи

Разтворът от сода е препоръчително да се ползва не повече от 3 пъти в рамките на сезона. Той е в състояние да излекува растенията от гъбични заболявания или други болести, да ги предпази от вредителите, както и да подобри вкусовите им качества.

Благодарение на содения разтвор може да сложите край на празните цветове при краставиците и няколко дни по-късно да се появят завръзи.

Доверете се на тази съставка от кулинарията, тя ще помогне на вашите растения!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес