Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хоста - на слънце или на сянка е най-добре да я засадите

30 юни 2024, 15:50 часа

Хостата е едно от най-предпочитаните растения не само у дома, но и за градината на вилата, тъй като изисква минимални грижи и благодарение на разнообразието от видове ви позволява да създадете уникален дизайн.

Реклама

Място за засаждане на хоста

Хостата няма специални изисквания за местоположението си на отглеждане - тя ще расте активно и ще се наслаждавате на буйна зеленина във всеки ъгъл на градината. Растението може да се засади под дървета, край пътеки или до езера. Цветето ще се чувства най-добре в полусенчесто място, защитено от вятър.

Погрижете се за растението ХОСТА през студените месеци

За хостата не е много важно дали почвата е кисела или алкална, основното е тя да е рохкава и питателна. Когато избирате място за засаждане на това цвете, дайте предпочитание на места, където почвата задържа влагата по-дълго.

Алгоритъм за засаждане - подгответе широка дупка за засаждане на хостата с дълбочина най-малко 30 см. Тъй като хостата е многогодишно растение, в дупката за засаждане трябва да се добави тор, състоящ се от компостна почва, торф, пясък, ако е необходимо добавете дървесна пепел. Всичко това трябва да се смеси добре и да се полива обилно, тъй като хостата обича влагата.

След това можете да приистъпите към засаждане на цветето. Необходимо е внимателно да изправите корените на растението и да поставите растежните пъпки на нивото на земята. След засаждането полейте отново цветето и мулчирайте почвата около него.

Важна част от грижата за хоста в градината е редовното поливане. Количеството поливане се регулира в зависимост от метеорологичните условия. Листата могат да се намокрят само сутрин или вечер. За едно поливане използвайте поне кофа вода за възрастните растения. Цветето се тори средно 2-4 пъти на вегетационен период, като се вземе предвид съставът на почвата. През пролетта е подходящо да се използват азотни торове. В началото на лятото се използват минерални торове, а през август се използват калиево-фосфорни торове. На едно място хостата може да расте до 20 години. Става по-привлекателна с възрастта. Размерът на растението зависи от грижите за него, но сортовете джуджета не растат на восочина. Пресаждането се понася добре и се извършва при необходимост.

Въпреки че хостите се считат за устойчиви на повечето вредители и болести, те могат да бъдат податливи на нападение от охлюви, особено при влажно време. Редовната проверка на растенията и премахването на вредителите ръчно или с помощта на безопасни средства ще спомогне за поддържането на здравето и красотата на хостата.

Мулчирането на почвата около хостите помага за задържане на влагата, предотвратява растежа на плевелите и предпазва корените на растенията през зимата. В райони със студени зими се препоръчва хостите да покрият с мулч или специален покривен материал, за да се предотврати измръзване на корените.

Тази вода е най-добрият тор за цветята

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес