Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно ли е поливането на домати с кокоша тор?

02 юли 2024, 15:00 часа
Реклама

Градинарите, които търсят естествено решение за торене на доматите си, по-изгодно от скъпите комбинирани торове, могат да разчитат на птича тор, идеална за целта. Живеещите в къща с двор са по-добре в това отношение, тъй като имат възможност и място да съхраняването ѝ. Най-добри и ефективни са кокошата и патешката тор за доматите.

Богати на така важните за нормалното развитие и растеж на доматите азот и фосфор, тези торове са изключително ценни за червените сочни плодове. Защо поливането на домати с кокоша тор е толкова полезно за тях и крие ли рискове за реколтата, както и как да си приготвите кокоша тор за поливане на доматите ще разберете от статията.

Защо поливането на домати с кокоша тор е толкова полезно за тях?

Зависими от съдържанието на азот в почвата в ранните си етапи на развитие и непосредствено след засаждането, за да дадат богата реколта, както и от фосфор, чиято липса в почвата води до забавено развитие на корените на доматите, следователно и до забавен растеж, доматите са повлияни изключително благоприятно от поливане с кокоша тор, богата именно на азот и фосфор.

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Фосфорът е ценен за доматите и с това, че добавянето му в почвата и торене с азотни торове в правилния момент от развитието на доматите, подобрява тяхното качество – увеличават се сухото вещество, захарите и витамин С в тях. Така кокошата тор се оказва сред най-полезните за доматите, когато се нуждаят от подхранване.

Кокошата тор може да се използва и разтворена в по-големи количества вода от тези, в които се разтваря за подхранване, и да се пръскат с нея доматите с цел предпазване от гъбични заболявания. Този начин на използване и прилагане на кокошата тор за доматите е полезен и по друга причина – той реално представлява извънкореново подхранване за растенията, така че рецептата как се приготвя и прилага ще бъде полезна със сигурност за всички, които отглеждат домати.

Поливането на домати с кокоша тор допринася за това плодовете да станат по-големи, по-сочни, добивът да се увеличи, както и да не се допусне разпространяването на заболявания, основните сред които, повлияващи се от кокошата тор, са гъбичките.

Кога трябва да се внимава с кокошата тор?

Има етапи от развитието на доматите, в които с азота трябва да се внимава и да се преустанови внасянето му в почвата като например по време на плододаването, защото води до ускорен растеж на зелената маса – на листата – за сметка на плодовете, което разбираемо е напълно нежелано.

За да се минимизира рискът от грешки, свързани с употребата на кокоша тор, отглеждащите домати следва да са отлично запознати с нуждите им на всеки етап от развитието им, както и със съдържанието на ценни вещества в тора, използван от тях, за да изберат най-правилния за даден етап, гарантиращ богатата реколта.

Ако се използват готови торове, рискът от грешки е минимален, защото дори младият и неопитен градинар може да се допита до специалистите, работещи в  агро аптеката, където закупува тор, за да му препоръчат най-подходящата за конкретния етап от развитието на доматите, но при домашно приготвените тор или препарати градинарят трябва лично да е наясно какво липсва в почвата за доматите, на какъв етап са те и какви вещества са им нужни точно сега.

Торене със селитра - кога и как се прави

Рецепта за приготвяне на кокоша тор за е поливането на домати с кокоша тор

Приготвянето на тази тор за доматите и на разтвора за пръскане с нея е изключително проста и лесна. Необходими са само кокоша тор, стара кофа и вода. 1/3 от кофата се пълни с тор,  долива се вода до горе и се оставя в парника – на горещо място – за малко повече от седмица – 7-10 дни. Когато кипенето престане, кокошата тор  е готова за употреба. 

Тя обаче не се прилага директно, тъй като е твърде силна и може да изгори растенията, а се разрежда с вода. Половин литър от сместа с кокоша тор в кофата се разтваря в 10 литра вода и с този разтвор се поливат доматите  с повишено внимание да не попаднат пръски върху листата и стълбата им, тъй като ще им причинят изгаряния.

Ако ще използвате кокоша тор за извънкореново подхранване на доматите или ще ги пръскате, без да пазите листата, сместа от кофата с кокоша тор се разтваря с 30, а не с 10 литра вода, което прави кокошата тор по-слаба.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес