Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две българки в листите на "Национален сбор" във Франция

02 юли 2024, 22:29 часа
Реклама

Във листите за парламентарните избори във Франция на “Национален сбор" има две българки - Славка Михайлова и Иванка Димитрова. И двете са се класирали за втори тур.

Славка Михайлова получи 23,06 % в 1 окръг на департамента Ло и ще се изправи срещу кандидатите на левицата и управляващата партия в неделя. Тя работи като преводач в правосъдната система и в Министерството на финансите, като живее в съседния департамент Аверон, в град Родез.

Още: Изборите във Франция: Крайната десница нанася нов удар по Макрон на първи тур (ДАННИ)

"Имам семейство в Ло, преди време живях там с приятели, но след като срещнах партньора си, реших да се установя с него в Аверон", обяснява тя. 58-годишна е. "Не се кандидатирам за лична слава или за да трупам дивиденти в политиката. Започвам тази битка за Франция, страната, която обичам", признава тя пред La Depeche.

Иванка Димитрова от своя страна се класира с 35,06 % в 2 окръг на департамента Сен е Марн и също ще се изправи срещу кандидатите на другите две главни сили във Франция. Тя живее във Франция от 34 години, като има и френско гражданство. Работила е дълги години в системата на образованието, а по-късно и като преводач на правосъдната система във Франция.

Още: Френският вътрешен министър: Може да има безредици след парламентарните избори

От няколко години се занимава по-активно с политическа дейност, като през 2022 г. разкрива, че се е включила в редиците на "Национален сбор", тъй като открива в принципите на партията своите собствени идеали. Не е усещала никакъв натиск като българка, която се кандидатира за депутат във Франция, тъй като французите са широко скроени хора и в парламента им има много хора с различен произход. Ще се радва да допринесе с каквото може за това трите й деца да живеят в нормални условия за живот, предава БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес