Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виктор Орбан отива при Путин в Москва

04 юли 2024, 23:05 часа
Реклама

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне утре в Москва с Владимир Путин, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Радио „Свободна Европа" и „Файненшъл Таймс". Руските информационни агенции цитират говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който нито потвърди, нито отхвърли възможното посещение.

Още: Орбан обеща на Зеленски да отвори първото украинско училище в Унгария (СНИМКИ)

РИА Новости цитира Песков, който заяви, че Путин „има заета програма" в петък, за която от Кремъл по-късно ще информират медиите. Това би било първата среща на Путин и Орбан в Русия, откакто започна кризата в Украйна. Орбан, който в сравнение с другите европейски лидери поддържа близки отношения с Москва, посети Русия през 2022 г., но тогава не се срещна с президента ѝ. След това те се срещаха, но в други държави, съобщи БТА.

Още: Орбан за предложението към Зеленски за "прекратяване на огъня": Не му хареса много

В началото на месеца Унгария пое ротационното председателство на ЕС – предимно церемониална роля, свързана със съставяне на дневния ред и изготвяне на споразумения при приемането на законодателство, отбелязва Ройтерс. Унгарското правителство не е отговорило с коментар на изпратените по електронна поща въпроси. По-рано тази седмица Орбан посети Киев, където призова украинския президент Володимир Зеленски да обмисли възможността за примирие, което да ускори края на войната с Русия.

Още: Торецк, Часов Яр, Авдеевка - каква е скритата цел на руската армия: Анализ на фронта (ВИДЕО)

„Ротационното председателство на Европейския съюз няма правомощия да се свързва с Русия от името на ЕС", заяви в профила си в социалната мрежа „Х" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, реагирайки на съобщенията за посещението на Орбан в Москва. „Без самата Украйна не може да се провеждат никакви дискусии за Украйна", допълни той. Унгария, страна членка на ЕС и НАТО, отказа да изпрати оръжия на Украйна и критикува санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

Още: "Да направим Европа отново велика": какво иска Орбан?

Докато страните в Западна Европа положиха сериозни усилия да се откажат от руския газ след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г., Унгария, която няма излаз на море, получава по-голямата част от суровината от Русия. През юни тя сигнализира, че няма планове да се откаже от вноса на природен газ от Русия и се стреми да задълбочи бизнес връзките с Москва в несанкционираните сфери.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес