Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Костадинов иззе брутално ролята на ПП-ДБ": Кристиян Шкварек в Студио Actualno (ВИДЕО)

04 юли 2024, 19:30 часа
Реклама

"Нищо от това, което казваха анализаторите по студиата, не се случи". Така политикът, анализатор и председател на Фондация "Консервативно общество" Кристиян Шкварек коментира провала на проектокабинета "Желязков" с първия мандат.

За какво ГЕРБ искаха подкрепа?

В Студио Actualno той се съгласи с критиките на ПП-ДБ за липсата на програма от кабинета "Желязков" и ги нарече "основателни". "Въпросът не е как ще се състави едно правителство, кой ще го гласува, кои ще са министри, а за какво идва, какви са политиките. То ляво или дясно е, то либерално или консервативно е, то глобално или либерално е, накъде ще дръпне страната, в каква посока? Не е реален политически вектор експерт срещу аматьор, а ляво-дясно, либерално-консервативно и т.н. Ако бях депутат в зала, нямаше да знам как да гласувам за това правителство, ако не ми кажат конкретика. Те не го направиха. Няма на кого да се сърдят, че то (проектоправителството) не мина", смята Шкварек.

Той коментира и "кулоарните слухове", че Делян Пеевски оказва натиск, разпространени от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов: "Значи, че (Пеевски) притежава определени институции в България, които не трябва да бъдат негови, а на държавата и на обществото. Ако е вярно, че някой може да изпраща НАП, прокуратурата или МВР някому, значи, че България не е държава, а нечия частна структура".

Възможна ли е "анти-ДПС" коалиция?

Снимка: БГНЕС

Според Шкварек няма как да има "анти-ДПС" коалиция, защото ПП-ДБ никога няма да се съгласят да подкрепят партии като "Възраждане", "Величие" или ИТН. "Но Костадинов вчера брутално иззе ролята на ПП-ДБ. Преди две седмици им предложи тази коалиция, те отказаха. Тогава зададе този тон, вчера го приключи. Обединяваше цялата зала. Нали това трябваше да е ролята на ПП-ДБ? Напусна ги основната фигура в тази ниша - Христо Иванов, останаха без лидер, без главно лице. Дори позицията "анти-ДПС" им бе иззета от Костадинов. Останаха без крака, на които да стъпят", анализира той.

Възможно ли е правителство в този парламент - гледайте във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес