Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съкрушителна победа за лейбъристите: Първи данни от екзитпола във Великобритания

05 юли 2024, 00:56 часа
Реклама

Британската Лейбъристка партия е на път да спечели съкрушителна изборна победа, измествайки Консервативната партия от власт след 14 годишно управление. Национален екзитпол, проведен за BBC и две други телевизионни компании, показва, че лейбъристите са на път да спечелят около 410 от 650-те места в британската Камара на общините, срещу 131 за консерваторите.

Още: Борис Джонсън отиде на помощ на Риши Сунак за предизборната кампания на Острова

Ако прогнозите се потвърдят, това ще бъде най-лошото поражение за консерваторите в почти 200-годишната история на партията, което ще повдигне сериозни въпроси за нейното бъдеще - и дори за самата й жизнеспособност. Reform UK, бунтовническа, антиимиграционна партия, се очакваше да спечели 13 места, забележително представяне, което изглежда дойде поне отчасти за сметка на консерваторите.

Още: Имиграцията, Brexit и данъците - темите в последния дебат между Сунак и Стармър

Екзитполът, който точно предсказа победителя от последните пет общи британски избори, потвърди настроенията сред електората, който е напълно уморен от консерваторите след бурна ера, обхващаща строги икономии, Брекзит, пандемията от Covid, серийните скандали на премиера Борис Джонсън и злополучните предложения за намаляване на данъците на неговия наследник Лиз Тръс.

Още: Британците гласуват за парламент

Въпреки че победата на лейбъристите беше предсказана отдавна – те държаха двуцифрена преднина пред консерваторите за повече от 18 месеца, мащабът на поражението на торите ще даде сериозно отражение върху Великобритания за месеци, ако не и за години напред.

И докато гласовете все още се преброяват, а окончателните резултати се очакват в петък сутринта, триумфът на лейбъристите ще постави Великобритания в рязък контраст с твърдодесния популистки тренд, който вълнува Франция и други европейски страни. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър, който е на път да стане министър-председател, обеща фискално разумно, лявоцентристко правителство „в услуга на работещите хора“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес