Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силяновска: Никъде в договора с България не се споменават конституционни промени

04 юли 2024, 22:37 часа
Реклама

„В нито един член от договора между Северна Македония и България не се казва, че трябва да променим Конституцията. Това заяви президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова в предаването "Само интервю", предаде БГНЕС.

Още: Гръцки медии: Македонският език е български диалект

Силяновска отново коментира своята клета при встъпването си в длъжност, на която не използва конституционното име на страната, което беше нарушение на Преспанското споразумение с Гърция.

Още: Силяновска се загрижи за правата на жените, но не и за македонските българи

„Името е най-големият знак за идентичност и то излезе от мен. Знам какво е правилно, но когато се пее химнът, хората плачат, държат ръце над сърцата си. Нещо подобно е и с името. Не разбирам как някои хора не осъзнават, че при някои неща не можеш да бъдеш рационален, има някаква неразрушима връзка между сърцето и разума и аз го произнасям. Не искам да дразня никого, това е част от моя хабитус. Ако в продължение на 60 години винаги е било Република Македония, това е, не че съм злопаметна, държах се по сократовски“, каза президентът на РСМ.

Още: Мицкоски към Радев и Мицотакис: Аз имам гръбнак

„В Изборния кодекс името не е променено, там пише Република Македония. Исках да покажа, че прилагателното е прилагателно и че същественото е Македония. Исках да се придържам към Преспанското споразумение, чийто член 7, алинея 3 обяснява кога може да се използва името Македония и тогава прилагателното също е логично. Може би за това допринесе фактът, че председателят на парламента използва термина Северна 25 пъти за по-малко от няколко минути“, подчерта държавният глава.

Още: Мицотакис към Мицкоски: Ще има неприятно преживяване, ако не спазвате Преспанското споразумение

Тя не пропусна да коментира и Договорът за приятелство и добросъседство между РСМ и България, както и Френското предложение, според което Скопие трябва да включи българите в конституцията на страната, за да започне преговори с ЕС.

„Сега трябва да променим Конституцията, за да започнем преговори с ЕС. В нито един член от договора с България не се казва, че трябва да променим Конституцията. Казах на Макрон, че философската му теза за ЕС е необикновена, но философията не може да бъде без принципи и ценности. В самите споразумения ЕС е предвидил санкции, ако някой член наруши основните ценности и принципи. Без фундаментални ценности няма ЕС като философия на демокрацията“, подчерта Силяновска. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес