Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само няколко грама от това и ще берете краставици до падането на сланата

02 юли 2024, 08:38 часа
Реклама

След едно просто и евтино торене, дори закърнелите краставици ще започнат активно да образуват плодове и да плододават чак до замръзване. 

Торене на краставиците 

За да приготвите ефективен разтвор, ще трябва да разтворите 11 грама мая в 1 литър вряща вода и след това да добавите 5 грама сух чесън. Разбъркайте добре и оставете за 2 часа. На следващия етап полученият състав трябва да се излее в кофа с 9 литра вода и с него да се поливат краставиците в корена.

Само 1 торене на краставиците през юли с това гарантира богата реколта

Маята е богата на витамини B2, B6, PP, минерали, полезни аминокиселини и азот, а чесънът повишава производителността, укрепва имунитета на растенията и отблъсква много градински вредители. Необходимо е краставиците да се торят по този начин веднъж на всеки 2 седмици.

За изобилна реколта от краставици е важно не само да ги подхранвате, но и да ги поливате правилно. В периода на активен цъфтеж и плододаване поливането трябва да се извършва 2 пъти на ден. В същото време е важно да поливате краставиците не със студена вода, а с топла вода (25-28 градуса). В противен случай плодниците могат да паднат.

Тайни за богата реколта от краставици

Следете киселинността на почвата: оптималната стойност на Ph е 6,5–7,0. Преди засаждане можете да проверите киселинността с помощта на киселиномер и да увеличите или намалите Ph в зависимост от ситуацията.

Краставиците изискват редовно поливане. Имат нужда от влажна почва, особено по време на цъфтеж и плододаване. Нередовното поливане може да доведе до намаляване на размера на плодовете дори при обилен цъфтеж. Трябва обаче да се избягва преполиването, за да не се предизвика загниване на корените. Опитните градинари препоръчват консумация на вода от 5 литра на квадратен метър площ.

Поливайте краставиците сутрин или вечер, за да избегнете изпаряването на водата. Използвайте топла вода: поливането със студена вода може да причини забавяне на растежа и падане на пъпките.

 

В периода на активно плододаване се препоръчва честотата на поливане да се намали приблизително наполовина. Мулчирането може да се използва за запазване на влагата чрез покриване на почвата около растенията със слой слама или друг органичен материал. Това ще помогне за задържане на влагата и ще подобри условията за растеж и развитие на корените на краставицата.

Един от важните аспекти на отглеждането на краставици е подрязването на растенията. За да направите това, всички странични издънки и техните цветове се отстраняват на височина около 50 см. Ако растението достигне височина над един метър, тогава всички странични издънки след третия лист се съкращават. Въпреки това, над един метър височина, растенията продължават да растат, без да е необходимо да се режат.

За да се удължи плододаването на краставицата, е важно да се предпазват лозите от стареене. По-добре е плодовете да се събират през ден, за да се предотврати прерастването им и изтощаването на растението.

При бране на краставици внимателно подбирайте всеки плод, за да не изместите леторастите или да ги повредите, това може да повлияе неблагоприятно на по-нататъшното плододаване.

Всички тези мерки ще помогнат за осигуряване на здравословен растеж и развитие на краставиците, както и добра реколта. Трябва обаче да се помни, че всеки сорт краставици има свои собствени характеристики и изисква индивидуален подход. Ето защо се препоръчва да се проучи информацията за конкретен сорт и да се следват препоръките на производителя на сортови семена.

Най-добрият тор за 2 пъти по-бърз растеж на краставиците е този

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес