Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Терзиев: Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК

02 юли 2024, 22:50 часа
Реклама

Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК, написа  кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

По-рано евродепутатът Андрей Ковачев остро разкритикува решението на Терзиев да прекрати конкурса за възстановяване на мемориала и поиска неговата оставка.

Още: "Подайте си оставката, господин кмете": Андрей Ковачев за спрения конкурс за Войнишкия мемориал в София

Според столичния кмет "средата, в която живеем, все по-ясно доказва, че единственият начин да изградим отговорна визия за бъдещето, е като проведем откровен разговор за миналото си". Чрез пост във Фейсбук той казва, че Войнишкият паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта от осъзната дискусия за историята.

Личният момент

"Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му.

Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било - паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена. Вярвам, че можем да направим това в съгласие. Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ.

Затова взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса", пояснява още Терзиев.

Още: ВМРО иска видеонаблюдение и ремонт на паметника на жертвите на комунизма пред НДК

Широк кръг от експерти и организации

Кметът уточнява, че ще бъде проведен нов конкурс с урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите.

"Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим. Благодаря за инициативата за такава среща на Съюза на архитектите в България.

Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество.

И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват", казва още Васил Терзиев. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес